Lastminute naar de zon? Hou rekening met deze tips

Thinkstock
Nog een weekje en dan gaat de herfstvakantie van start. Wie nog een tripje wil boeken of een last minute naar de zon, let maar beter op z'n tellen. BullGuard, gespecialiseerd in internetsecurity, komt met een aantal tips op de proppen.

Reisorganisaties slaan je om de oren met interessante deals, maar die zijn niet altijd even betrouwbaar. Valse boekingsites, valse recensies, valse foto's: wanneer je op je bestemming aankomt, blijkt het hotelpersoneel niet op de hoogte van je boeking of betaling. Of erger nog: gepakt en gezakt, met drie kinderen in de auto vruchteloos op zoek gaan naar jullie hotel... dat eigenlijk niet blijkt te bestaan.

Anti-virusspecialist BullGuard lijstte daarom een aantal tips op waaraan je een onbetrouwbare site kan herkennen:

1. Ga niet enkel af op het logo van het hotel. Dat kan er betrouwbaar uitzien, maar valt gemakkelijk na te maken of te kopiëren.

2. Controleer de contactinfo. Sites zonder info zijn per definitie niet te vertrouwen. Ziet het emailadres of postadres er niet betrouwbaar uit, dan is het dat waarschijnlijk ook niet.

3. Bekijk ook zeker even de URL van de website. Oplichters gebruiken vaak een website die erg hard lijkt op de officiële site. Site die als volgt zijn opgebouwd, zijn bijvoorbeeld niet te vertrouwen: www.name.scamwebsite.com

4. Boek altijd een reis via een veilige internetverbinding. Zo ben je zeker dat je niet ongewild veel persoonlijke info vrijgeeft. Check daarom ook altijd of de website begint met "HTPPS" en een "lock"-icoontje heeft.

5. Tot slot, lijkt de deal te mooi om waar te zijn, dan is hij het waarschijnlijk ook. Let dus op met sites die een significant prijsverschil aanbieden of je extreem goede deals voorschotelen.