Laptopverbod opgeheven voor Emirates en Turkish Airlines

afp
Het laptopverbod op vluchten naar de Verenigde Staten is vandaag opgeheven voor Emirates en voor Turkish Airlines, zo maakten beide luchtvaartmaatschappijen bekend. Eerder werd ook al een versoepeling toegestaan voor Etihad-vluchten.

Het verbod op elektronische apparaten in de cabine werd in maart ingevoerd voor luchtvaartmaatschappijen uit een achttal landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden terroristen plannen hebben om in dergelijke apparaten explosieven aan boord te smokkelen.

Passagiers moesten hun elektronische gadgets groter dan een smartphone voortaan bij de ruimbagage opbergen. De maatregel kreeg heel wat kritiek: het betekende tijdverlies en extra kosten voor de luchtvaartmaatschappijen en verhinderde dat zakenreizigers konden voortwerken op hun intercontinentale vlucht.

Luchtvaartmaatschappijen zoals Turkish Airlines en Emirates zeggen dat ze met de Amerikaanse autoriteiten hebben samengewerkt om de veiligheidscontroles op vluchten naar de VS te verbeteren.