Langste wandelhangbrug ter wereld officieel geopend in Portugal
Eindelijk is het zover. De langste wandelhangbrug ter wereld is geopend in Portugal. De machtige brug van 516 meter lang loodst voetgangers op 175 meter hoogte over de Paiva-rivier in het nationale park Arouca, op een uurtje rijden van de stad Porto.
Het duurt zo’n 10 minuten om van de ene naar de andere kant te wandelen als je onderweg rustig geniet van de panoramische zichten waar je op de brug op wordt getrakteerd: de majestueuze kloof, de stromende rivier die je door het roosterwerk onder je voeten kan bewonderen, de waterval... Wie toch kiest voor een schietgebedje en een snelle sprint, doet er zo’n vier minuten over.
Hugo Xavier was donderdag één van de eersten die de langste wandelhangbrug ter wereld mocht oversteken. Heel even leek hij een sprintje te gaan trekken. “O... hier gaan we”, zei de 42-jarige Portugees uit Arouca vol spanning tegen persbureau Reuters, terwijl hij al zijn moed bijeenraapte om die eerste voet op het doorzichtige metalen roosterpad te zetten.
Maar toen deed de prachtige omgeving in het door Unesco erkende Arouca-Geopark de Portugees vertragen, voor een sessie hemels genieten van de natuurpracht die hem op de brug omarmde. De 516 meter lange overspanning verbindt de helling met de Aguieiras-waterval met de Paiva-kloof en ligt tussen bergen met rotsblokken, weelderig groen en gele bloemen. Het geheel zweeft boven de snel stromende Paiva-rivier 175 meter lager.
Wiebelen
Het is een kalm en lieflijk tafereel, en toch is de oversteek echt niet voor angsthazen. De hangbrug, die wordt opgehouden met stalen kabels aan twee massieve V-vormige torens aan elke kant, wiebelt en schommelt met elke stap. 127 gebintes van elk vier meter hoog zorgen voor extra veiligheid. “Ik was een beetje bang, maar het was het waard”, zegt een opgeluchte Xavier bij aankomst aan de overkant. “Het was geweldig. Een unieke ervaring, een adrenalinerush.”
De hangbrug opende donderdag enkel voor buurtbewoners, maar vanaf maandag 3 mei is iedereen welkom. De lokale bevolking hoopt dat de attractie, die zo’n 2,3 miljoen euro heeft gekost en waaraan ongeveer twee jaar is gebouwd, de regio kan helpen heropleven na de klappen door onder meer de coronapandemie. De pandemie is trouwens ook de reden dat de brug nu pas in gebruik wordt genomen. De openingsdatum was oorspronkelijk al in oktober 2020, maar door corona werd die meermaals achteruitgeschoven.
Het natuurpark is in normale tijden een populaire bestemming, dankzij het natuurschoon en de mogelijkheid om er aan extreme sporten te doen. Nu is er dus een speciale trekpleister bij. “Deze brug brengt de interesses van heel verschillende types mensen samen: liefhebbers van architecturale hoogstandjes, natuurfanaten en mensen die houden van extreme ervaringen”, vatte het lokale bestuur van Arouca eerder samen.
“Er waren veel uitdagingen die we moesten overwinnen om dit klaar te krijgen”, voegt de apetrotse burgemeester van Arouca, Margarida Belem, daar nu aan toe. “Er is geen enkele andere brug zoals deze ter wereld.” De ‘Arouca 516' stoot formeel de Charles Kuonen Hängebrücke in het Zwitserse Randa van de troon, die 494 meter lang is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Goed nieuws voor reiziger: CEO van Brussels Airport verwacht geen chaos tijdens de zomer
Het wordt een drukke zomer op Brussels Airport, maar de drukte zou beheersbaar moeten zijn. “Ik verwacht geen chaos zoals onlangs op andere luchthavens.” Dat laat Arnaud Feist, de CEO van luchthavenuitbater Brussels Airport Company, weten. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
Heb jij al spookbeelden gezien tijdens een wandeling?
Al eeuwenlang maken wandelaars over de hele wereld melding van vreemde verschijningen in heuvelachtige gebieden en gebergtes. Maar waar komen die verhalen toch vandaan? Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters legt het uit. -
PREMIUM
Prijzen voor huurauto's swingen de pan uit: “Je eigen wagen laten overbrengen of er eentje kopen kan goedkoper uitvallen”
-
PREMIUM
Van Blankenberge tot Durbuy, hotelier in Marc Coucke steeds groter: “‘Hotel kan nooit rendabel zijn’, zei hij destijds. En kijk nu”
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIves Ameel
Jan Van den Berg
patrick de bock
willem coopman
jef wouters