Koopzondagen aan kust blijven voor beroering zorgen

BELGA
De uitspraak van het Hof van Cassatie dat stelt dat kustwinkels niet alle zondagen open kunnen zijn, blijft voor beroering zorgen. Ondernemersorganisatie Unizo vindt dat de kustzaken open moeten kunnen blijven en vraagt een meer eenvoudige wetgeving rond koopzondagen. De kustburgemeesters en provinciebedrijf Westtoer gingen Unizo al vooraf.

"Unizo neemt met gemengde gevoelens nota van het arrest van het Hof van Cassatie waarin wordt gesteld dat de kustwinkels niet langer alle zondagen open kunnen zijn. De winkels aan de kust zouden hun personeel niet langer een heel jaar lang op zondag mogen laten werken. Dit maakt het voor heel wat zaken onmogelijk om nog elke zondag open te blijven", stelt Unizo.

"Daarenboven zullen toeristen minder geneigd zijn om de kust te bezoeken op zondag wanneer de winkels niet open zijn. Dit zal dus zeker ook een invloed hebben op de horecazaken en de kusteconomie in het algemeen." Unizo neemt de tegenstelling niet dat in toeristische zones winkels open mogen zijn op zondag, maar dat de tewerkstelling op personeel beperkt wordt.

Streep door de rekening
Ook de kustburgemeesters roerden zich. "Toerisme is de voornaamste economische bedrijvigheid aan de kust en we willen shoppers het hele jaar door blijven ontvangen. Het kusttoerisme is goed voor 2,7 miljard euro aan bestedingen en goed voor 40.000 banen. Indien we deze klantgerichtheid niet kunnen behouden, zou dit een streep door de rekening zijn van de kustgemeenten", klinkt het bij hen.

"We gaan het arrest grondig nalezen en bekijken de mogelijke juridische reacties", aldus West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (sp.a).