Klimaatactivisten willen Londense luchthaven drie dagen blokkeren

REUTERS
De activisten van de milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR) willen vanaf morgen de luchthaven London City Airport gedurende drie dagen "vreedzaam" bezetten. Ze verwachten honderden deelnemers om vanaf 9.00 uur lokale tijd de luchthaven "op zijn Hongkongs" te blokkeren door voor de deuren te gaan zitten of liggen. Indien de activisten niet binnen geraken, zijn ze van plan de wegen naar de luchthaven te blokkeren.

Volgens XR is de uitbreiding van London City Airport, een kleinere luchthaven middenin het financiële centrum van de Britse hoofdstad, niet compatibel met de klimaatcrisis en met de "klimatologische noodtoestand" die door het parlement werd uitgeroepen. En evenmin met de beloftes van de regering om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

De luchthaven zegt op zijn website samen te werken met de politie om de veiligheid van de passagiers te verzekeren en het aantal verstoringen zo laag mogelijk te houden. Passagiers worden opgeroepen hun reisplannen niet te wijzigen, maar zich over hun vlucht te informeren bij de luchtvaartmaatschappij.

London City Airport kreeg vorig jaar 4,8 miljoen reizigers over de vloer. De regionale maatschappij Air Antwerp vliegt sinds een maand elke weekdag drie keer heen en weer tussen de luchthaven van Antwerpen en London City Airport.

De activisten van Extinction Rebellion startten maandag met twee weken "internationale rebellie" voor het klimaat. Alleen in Londen werden sindsdien meer dan 500 mensen opgepakt. Premier Boris Johnson riep de "onverzorgde jongeren met neusringen in naar hennep ruikende bivakken" al op om de blokkades stop te zetten en de hoofdstad te verlaten. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Prat

  van elke betoger gegevens noteren. De opgelope schade van passagiers die niet of met vertraging vertrekken en economische schade verdelen onder de betogers. Het zal de laatste keer zijn dat men zulke acties doet.

 • piet devlieger

  Dergelijke acties moeten als terrorisme beschouwd worden - dat zijn ze ook - en op passende wijze bestraft worden. 500 man oppakken en weer laten lopen is niet de juiste manier - je leert hen zo dat ze straffeloos zijn. Stop de kopstukken die aanzetten tot die terreur in de gevangenis voor een jaar of 20 en de rest zal snel eieren voor hun geld kiezen.

 • Gerard Braeckmans

  Namen van betogers noteren en levenslang verbod op vliegen, met auto (mee)rijden en andere vervuilende toestanden.

 • Lucien Mertens

  "In naam van" zijn het eigenlijk niets meer dan wat agressieve hooligans dus...wij willen, wij zullen!!

 • Jan Hoeben

  Typische "anderen-moeten-actie". Waarom richten die actievoerders niet de "transatlantische veerdienst" op ? Er is veel transatlantisch verkeer, en ze hebben veel aanhangers. Moet dus vanzelf gaan.