Jordanië opent militair onderwatermuseum

AFP
Jordanië heeft sinds gisteren zijn eerste militair onderwatermuseum. Tijdens een ceremonie in Aqaba liet het koninkrijk woensdag 19 militaire voertuigen, waaronder tanks, een helikopter en pantserwagens, tot een diepte van 28 meter in zee zakken. 

De voertuigen, die werden opgesteld in een gevechtsformatie, bevinden zich aan een koraalrif in de Rode Zee. ASEZA, de Aquaba Speciale Economische Zone Autoriteit, wil op die manier “een nieuw soort” van museumervaring aanbieden aan toeristen, waarin “sport, milieu en tentoonstellingen” gecombineerd worden.

De noordelijke Rode Zee is populair bij duikers omwille van haar koraalriffen, die in relatief goede gezondheid zijn. Alle “gevaarlijke materialen” werden uit de tanks verwijderd om het mariene ecosysteem niet te schaden, zegt ASEZA. Het museum zou volgens de instelling de creatie van artificiële riffen mogelijk maken en het herstel van de natuurlijke riffen in de regio promoten door “bezoekers weg te lokken naar een alternatieve locatie”.

REUTERS
AFP
REUTERS
AFP
AFP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Kind

  Deze " afval " zal er voor zorgen dat er een artificieel rif is voor verschillende vissen, na verloop van tijd zal het koraal ook op de voertuigen komen. Binnen de kortste keer zit het vol van leven. De voertuigen zijn toch volledig gestript, prima idee om zo oude legervoertuigen te hergebruiken .

 • Freddy De Vos

  En dan zit men te zagen over afval in de zee! Olietankers en tanken zijn geen afval of wat?

 • Danny Valcke

  Met blijkbaar een Belgische CVRT (ambulance voertuig).

 • olivier lecluyse

  Een mooi verkoopspraatje voor sluikstorten.....

 • Fons Dewaele

  Mooi, zelfs een Belgische CVR T Samaritan (PsSch Leopoldsburg) staat er te bewonderen. Mooi.