Japanse toerist sterft bij beklimming Uluru

AP
Een Japanse toerist is gisteren omgekomen bij de beklimming van de iconische rots Uluru, ook gekend als Ayers Rock, in Australië. De 76-jarige Japanner stortte halverwege de steile en verraderlijke beklimming in. "Parkwachters en de hulpdiensten probeerden de persoon nog te reanimeren, maar hij kwam niet meer bij", zegt de politie. 

Het slachtoffer werd uiteindelijk met een helikopter overgebracht naar het medisch centrum in Yulara (niet ver ten noorden van Uluru, red.) waar hij formeel dood werd verklaard. Het overlijden wordt niet als verdacht beschouwd, maar de politie wacht nog op het rapport van de lijkschouwer.

Uluru is met ruim 250.000 jaarlijkse bezoekers een van de bekendste toeristische attracties in Australië. De rotsformatie ligt in het nationaal park Uluru-Kata Tjuta en staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Het overlijden van dinsdag is het eerste sinds 2010. In totaal kwamen volgens lokale media sinds de jaren vijftig in totaal 37 mensen om op de 348 meter hoge rotsformatie.

In november vorig jaar beslisten de beheerders van het Uluru-Kata Tjuta-park om het beklimmen van de rots vanaf 2019 te verbieden. Uluru is een heilig gebied van de Anangu, een Aboriginal-gemeenschap die al minstens 30.000 jaar in het regio leeft. Zij beschouwen het beklimmen van de formatie als onrespectvol. De voorbije jaren waagde slechts 16 procent van de bezoekers zich aan een beklimming.

EPA
REUTERS1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    Ik zie hier toch ook geen toeristen onze monumenten en herdenkingsbeelden beklimmen ... dit is net hetzelfde , voor de Aboriginals is dit een geschiedkundig en ritueel monument dat voor hen Heilig is ... Er staat een groot bord in verschillende talen om dit uit te leggen aan toeristen en om de rots niet te beklimmen ... Maar daar vegen de toeristen hun kloten aan !! de Mensheid is zwaar narcistisch !