Japans paspoort het ‘machtigste’ ter wereld

Er zijn weinig dingen meer bevrijdend dan reizen, maar met sommige paspoorten bieden meer vrijheid dan andere.
Thinkstock Er zijn weinig dingen meer bevrijdend dan reizen, maar met sommige paspoorten bieden meer vrijheid dan andere.
Er zijn weinig dingen meer bevrijdend dan reizen, maar met sommige paspoorten bieden meer vrijheid dan andere. Uit de jaarlijkse Henley Passport Index van het gelijknamige bedrijf, blijkt dat de Japanners op dit moment het paspoort hebben dat hen toegang tot het meeste aantal landen biedt: Japanners kunnen in maar liefst 190 landen zonder apart visum verblijven.

Eerder deze maand kregen de Japanners de mogelijkheid om voortaan zonder visum Myanmar in te mogen reizen. Dat maakt het mogelijk voor de reislustige Japanner om in maar liefst 190 landen zonder aparte visa binnen te mogen. Het Singaporees paspoort is ’s werelds tweede machtigste: Singaporezen kunnen visumvrij 189 landen binnenkomen.

Duitsland, Frankrijk en Zuid-Korea delen de derde plaats: met een paspoort van een van deze landen kan je zonder extra visum in 187 landen binnenkomen. Denemarken, Finland, Italië, Zweden en Spanje delen de vierde plaats.

De VS en het Verenigd Koninkrijk – die in 2015 nog de ranglijst samen aanvoerden - delen nu de vijfde plaats met Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Luxemburg en Portugal. Met een paspoort van een van die landen kan je in maar liefst 186 landen visumvrij binnen of krijg je zonder ‘gedoe’ een visum bij aankomst.

België staat op een voortreffelijke zesde plaats in de index, die het deelt met Zwitserland, Ierland en Canada. 185 landen kunnen met deze paspoorten visumvrij worden betreden. Afghanistan en Irak sluiten de lijst af: met deze paspoorten kan je in slechts dertig landen ongehinderd doorlopen bij de douane.

lees verder onder de foto voor de top 10 van de Henley Passport Index:

Thinkstock

Top 10 Henley Passport Index

1. Japan: 190
2. Singapore: 189
3. Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea: 188
4. Denemarken, Finland, Italië, Zweden, Spanje: 187
5. Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Verenigde Staten: 186
6. België, Zwitserland, Ierland, Canada: 185
7. Australië, Griekenland, Malta: 183
8. Nieuw-Zeeland, Tsjechië: 182
9. IJsland: 181
10. Hongarije, Slovenië, Malesië: 180
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Plas

  Ervan uitgaand dat die burger een paspoort krijgt. Dat gaat niet overal zoals hier, aanvragen en je krijgt het...

 • Joske Martens

  En de die uit Afrika reizen gratis en krijgen als hun geld op is krijgen ze nog geld om door Europa te reizen zonder visum.

 • Tom Lenaerts

  Raar dat de EU hier niet voor zorgt. Zou voor elke ‘lidstaat’ toch hetzelfde moeten zijn?

 • Lode De Bode

  het slechtste paspoort voor afghanen en irakezen ..da weet ik nog zo niet ..zij kunnen allemaal Europa binnen en krijgen er nog geld op de koop toe ..dus hun paspoort is nog zo slecht niet ..laat da die japanners maar eens proberen hahaha