Indrukwekkend: grootste ijstunnel in Europa geopend voor publiek

Into the Glacier
Loop eens dwars door een gletsjer. Het nieuwe project 'Into the Glacier' maakt die speciale ervaring mogelijk. Vorige week werd de gigantische ijstunnel door de Langjökull-gletsjer in Ijsland voor het grote publiek geopend. De tunnel moet een trekpleister worden voor toeristen.

Meer dan vijf jaar hebben ingenieurs en arbeiders gezwoegd om de 500 meter lange tunnel uit de ijsmassa te beitelen. Nu is hij eindelijk klaar. De tunnel loopt dwars door de Langjökull-gletser, de op één na grootste gletsjer in Ijsland. De grootste ijstunnel van Europa is zo een feit. Vanaf vorige week konden de eerste toeristen hem bezoeken.

Een speciale bus brengt de toeristen naar en door de tunnel. Zelfs 's avonds kan hij bezocht worden. Wanneer het daglicht verdwijnt, beginnen duizenden blauwe LED-lampjes, die in de ijswanden werden geplaatst, te schijnen. Afhankelijk van de dikte van het ijs, kunnen zelfs verschillende tinten waargenomen worden. Het hoogtepunt van de tocht is de kapel die te midden van de gletsjer pronkt. De bedoeling is dat daar tentoonstellingen en huwelijken georganiseerd worden.

Verantwoord toeristenoord?
De vraag is of zo'n toeristische attractie wel verantwoord is nu gletsjers over de hele wereld aan het smelten zijn. De tunnel, met een totale oppervlakte van 5.500 kubieke meter, uit het ijs wegkappen om er een toeristenoord van te maken, lijkt niet meteen het meest ecologische project.

CEO Sigurdur Skarphedinsson stelt sceptici echter gerust. "Vergelijk het met een volgelopen bad water waar we één druppel uithalen. De tunnel is miniem vergeleken met de totale grootte van de gletsjer. Het is daarom hoogst onwaarschijnlijk dat het project een bedreiging vormt voor het bestaan ervan", beweert hij. "Bovendien blijven de bussen die er rondrijden beperkt en wordt er een limiet gezet op het aantal toeristen die toegang krijgen tot de tunnel."

In de kapel te midden van de gletsjer kunnen huwelijken plaatsvinden.
Into the Glacier In de kapel te midden van de gletsjer kunnen huwelijken plaatsvinden.
Speciale bussen vervoeren de toeristen naar de ijstunnel.
Into the Glacier Speciale bussen vervoeren de toeristen naar de ijstunnel.