Individueel boeken bij Ryanair goedkoper

REUTERS
Vliegtickets bij Ryanair zijn soms duurder als je ze per twee koopt dan individueel. Dat stelde VTM NIEUWS vast. Lagekostenmaatschappij Ryanair geeft geen duidelijke verklaring waarom dat zo is.

Een journalist van VTM NIEUWS ging op zoek naar vliegtuigtickets bij Ryanair. Wanneer hij een citytrip wilde boeken vanuit Zaventem naar Barcelona bijvoorbeeld, vond hij voor één persoon een stoel voor 88 euro per persoon. Diezelfde vlucht maar dan met twee personen, geeft een prijskaartje van 126 euro per persoon voor exact dezelfde stoel. Een prijsverschil van bijna 40 euro.

Ryanair staat bekend om zijn snel veranderende tarieven. Zo past het bedrijf haar tarieven aan wanneer meer mensen dezelfde vlucht opzoeken.

Laagste prijzen

In een statement laat Ryanair weten “dat het Europa’s laagste prijzen voor vluchten aanbiedt, maar dat die slechts stijgen wanneer de goedkoopste categorie tickets is uitverkocht. Zodra die is uitverkocht, stijgt het tarief naar de volgende reeks beschikbare tickets”.

Waarom er zo’n prijsverschil is wanneer je boekt, legden we voor aan Ryanair, maar daar kwam nog geen reactie op. Ook luchtvaartexperts hebben niet direct een verklaring voor dit verschil.

Structureel of niet?

“Het is niet bekend of Ryanair dit structureel doet, maar we weten wel dat Ryanair een yield-systeem hanteert waarbij de prijzen veranderen naar gelang er veel of weinig belangstelling is voor een bepaalde vlucht", zegt luchtvaartexpert Luk Dewilde. "Uiteindelijk is het de klant die bepaalt of hij de aankoop doet of niet. Wanneer het gaat om een structureel systeem, gaat het om discriminatie.”

Het loont in elk geval de moeite om deze test voor u boekt snel even over te doen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANTONIO POL

  En als je de prijs uittest, doe het op verschillende computers. Anders stijgt de prijs ook steeds... Heb het zelf meegemaakt.

 • Gerrit Teeuwen

  Net terug van een reis met ryanair, wel qua prijs kwaliteit is het gewoon in orde meer moet dat niet zijn voor een korte vliegafstand !

 • Jan Verstrepen

  Ga liever te voet dan me zoiets te vliegen, hou niet van slavendrijvers!

 • marc van de poel

  Ik blijf thuis. Niks te Ryanairen.

 • Wally Hells

  Je kan beter even naar Barcelona vliegen dan met de trein naar Amsterdam, Barcelona is goedkoper, dank u NMBS en NS