In Oostenrijk per seizoen 5.000 paar ski's weg

phovoir
Wintersporters in Oostenrijk doen er goed aan hun ski's niet onbeheerd achter te laten tijdens de lunch in berghutten. Het is voor dieven een waar eldorado. In het winterseizoen 2013 verdwenen er per dag dertig paar ski's. Een heel seizoen is normaliter goed voor een slordige 5.000 ontvreemde paren.

Bij berghutten hebben dieven alle keuze en met een paar handelingen passen de vreemde schoenen op de latten, waarschuwt de afdeling preventie van de Oostenrijkse politie dinsdag in de krant Kronen Zeitung. Het oplossingspercentage bij dergelijke diefstallen is zeer laag.

"Veel slachtoffer kunnen helaas niets zeggen over het model of het serienummer van hun wintersportartikelen. Dat bemoeilijkt het oplossen natuurlijk zeer."

Het Oostenrijkse verbond van verzekeraars raadt wintersporters aan de ski's niet uit het oog te verliezen en snowboards bijvoorbeeld met een fietsketting ergens aan vast te maken. Ski's kunnen bovendien beter niet als paar ergens in de sneeuw gestoken worden maar beter los van elkaar worden neergezet. Geen dief neemt de tijd passende paren bij elkaar te zoeken, aldus de verzekeraars. Bij het hotel, pension, appartement of het chalet kunnen ze het best in een afsluitbare kast of kelder opgeborgen worden.