IN BEELD. Toerisme in Europa komt stilaan terug op gang

De twee eerste bezoekers van het Colosseum sinds de sluiting.
Photo News De twee eerste bezoekers van het Colosseum sinds de sluiting.
Na drie maanden in lockdown openen meer en meer Europese landen opnieuw hun deuren voor toeristen. Door de uitbraak van het coronavirus hadden de toeristische trekpleisters geen andere keuze dan te sluiten. Ondertussen geraken de lege pleinen en musea stilaan opnieuw gevuld, maar handen wassen, mondmaskers en afstandsregels blijven de norm. Zo ziet toerisme post-corona eruit.

Nu sinds 15 juni ook ons land zijn grenzen weer opende, kunnen ook wij weer vrij reizen binnen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). Al zijn we nog lang niet in alle landen even welkom, en in sommige grootsteden blijven musea en andere toeristische plekken nog even gesloten.

Rome

In de Italiaanse hoofdstad zijn sinds begin deze maand een tal van musea en archeologische sites weer open. Op veel plaatsen is het dragen van een mondmasker wel verplicht en wordt ook je lichaamstemperatuur gemeten voor je binnen mag. Bij het Colosseum, het Flavisch Amfitheater in de stad, worden er bijvoorbeeld ook alleen tickets online verkocht om wachtrijen te voorkomen.

(Lees verder onder de foto’s)

Een aantal toeristen bij de Spaanse Trappen, al blijft het er opvallend rustig.
REUTERS Een aantal toeristen bij de Spaanse Trappen, al blijft het er opvallend rustig.
Ook de musea van het Vaticaan met de wereldberoemde Sixtijnse Kapel heropenden. Je moet wel op voorhand een tijdslot reserveren waarin je wil langskomen. Heb je bovendien meer dan 37,5 graden Celsius koorts, kom je er niet in.
Photo News Ook de musea van het Vaticaan met de wereldberoemde Sixtijnse Kapel heropenden. Je moet wel op voorhand een tijdslot reserveren waarin je wil langskomen. Heb je bovendien meer dan 37,5 graden Celsius koorts, kom je er niet in.
Ook aan de Trevi fontein, waar het anders koppenlopen is om een foto te bemachtigen, zitten nu maar een paar enkelingen.
REUTERS Ook aan de Trevi fontein, waar het anders koppenlopen is om een foto te bemachtigen, zitten nu maar een paar enkelingen.

Venetië

Ook de andere Italiaanse stad Venetië trekt weer meer bezoekers. Al verloopt een romantisch ritje met een gondel in de grachten nu met mondmaskers aan.

(Lees verder onder de foto’s)

AFP
Ook iets drinken op café kan weer, wel met afstand tussen alle tafeltjes.
REUTERS Ook iets drinken op café kan weer, wel met afstand tussen alle tafeltjes.

Athene

Griekenland opende, in de hoop om het zomerseizoen te redden, eergisteren opnieuw de luchthavens van onder andere hoofdstad Athene en Thessaloniki op het vasteland. Ook musea konden opnieuw openen. Voorlopig staat er wel een limiet op hoeveel bezoekers een museum mag betreden, naargelang de oppervlakte ervan. Eind mei al mochten de archeologische sites in buitenlucht open.

(Lees verder onder de foto’s)

Maar een beperkt aantal bezoekers mag binnen bij de Akropolis in Athene, de 156 meter hoge tafelberg in de hoofdstad. Het dragen van een mondmasker is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.
REUTERS Maar een beperkt aantal bezoekers mag binnen bij de Akropolis in Athene, de 156 meter hoge tafelberg in de hoofdstad. Het dragen van een mondmasker is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.
Ook binnenmusea mochten deze week openen.
REUTERS Ook binnenmusea mochten deze week openen.
REUTERS

Parijs

De Franse hoofdstad wacht nog even af om toeristische plekken te openen. De Eiffeltoren zal zo pas heropenen op 25 juni met mondmaskers verplicht voor iedereen ouder dan elf jaar. Je zal bovendien alleen de trap kunnen gebruiken om tot boven te geraken. Het Louvre, waar onder andere de Mona Lisa van Leonardo da Vinci hangt, opent pas op 6 juli. Wanneer het pretpark Disneyland Parijs opent, blijft voorlopig nog onduidelijk.

De Eiffeltoren is volop bezig met voorzorgsmaatregelen bij de heropening op 25 juni.
AFP De Eiffeltoren is volop bezig met voorzorgsmaatregelen bij de heropening op 25 juni.
Nu ook niet-essentiële winkels in de hoofdstad weer mochten openen, is het al wat drukker op de wereldberoemde Champs Élysées.
REUTERS Nu ook niet-essentiële winkels in de hoofdstad weer mochten openen, is het al wat drukker op de wereldberoemde Champs Élysées.

Lees ook

Vandaag gaan de grenzen weer open, dit zijn jouw opties per vakantieland (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.