IN BEELD. In Noorwegen opent deze lente grootste onderwaterrestaurant ter wereld

Under
Gastronomie met uitzicht op een betoverende onderwaterwereld: dat is wat het nieuwe restaurant Under in Noorwegen zijn klanten vanaf deze lente belooft. In april gaat daar het grootste onderwaterrestaurant ter wereld open.

Vanachter panoramische ramen van 4 op 11 meter kan je vissen voorbij zien zwemmen terwijl je geniet van culinaire hoogstandjes op je bord. Het gebouw van 34 meter lang lijkt op een halve buis, die deels boven en deels onder water zit. Met muren van bijna een meter dik, is het zodanig ontworpen dat het zwaar weer en een woeste zee moet kunnen weerstaan.

Waterdruk

“De waterdruk is een belangrijk probleem, aangezien we op het laagste niveau 5 meter onder water zitten”, aldus architect Rune Grasdal. “Maar ook de golven zijn niet te onderschatten. De wind en de golven zijn extreem hier. Om al die natuurkrachten te weerstaan is het gebouw licht gebogen.”


Volgens hem zal het meest bijzonder zijn om het restaurant te bezoeken bij stormweer. “Het zal geweldig zijn om het wateroppervlak te zien terwijl het geteisterd wordt door de regen en de golven. Dat zal een erg dramatisch effect geven.”

Under

In het restaurant – dat ontworpen werd door Snøhetta – kunnen tot 100 gasten zitten. Buiten wordt sfeerverlichting aangebracht, zodat er altijd wel iets te zien zal zijn van binnenuit. Op het menu, hoe kan het ook anders, zeevruchten van chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen.

Leuk weetje: het gebouw bevindt zich helemaal in de zuidelijke tip van Noorwegen in Båly en zal ook dienen als onderzoekscentrum voor onderwaterleven.

Under
Under
Under
Under4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  En kun je daar vis eten?

 • Christine Laevers

  Een heel goed idee omdat zo meer mensen uitdokteren hoe zo iets moet gebouwd worden. De klanten begrijpen dan misschien ook iets meer over die waterwereld. Heel de Noorse kust is wel rood gekleurd voor kabeljauw vangst. De kabeljauw zal dan van rond Ijsland komen of van verder op. Ja, zo erg is het gesteld.

 • Eddy van Dorst

  De mens maakt toch alles kapot.Moet dat nu echt zulk achterlijk gedoe?

 • Eric De landtsheer

  Stoeproken wordt een probleem daar lol