I amsterdam-letters binnen half uur verwijderd van Museumplein

anp
De beroemde rood-witte letters ‘I amsterdam’ zijn deze ochtend dan echt weggehaald van het Museumplein in de Nederlandse hoofdstad. Rond 08.00 uur begon de voorbereiding, een half uur later stonden ze op de vrachtwagen.

De ontmanteling van de bekende letters komt er op voorstel van de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, GroenLinks. Die vond de bij toeristen populaire letters een symbool van doorgeslagen individualisme en massatoerisme. Het voorstel kreeg veel kritiek en zorgde voor veel discussie in de stad, waarbij diverse partijen, organisaties en bewoners het opnamen voor de letters en hun zorgen uiten over de “betutteling”. Maar een meerderheid van de raad stemde er uiteindelijk toch mee in. 

anp

Verdriet

Het weghalen gebeurde onder toeziend oog van veel mediavertegenwoordigers. Ook een groepje scholieren liet zich voor de laatste keer fotograferen bij de letters.


Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat. Gepakt en gezakt, want ze vliegen vandaag weer naar huis, kwamen ze specifiek voor een selfie met ‘I amsterdam’. "Ik voel me een beetje verdrietig," zei een van hen toen ze de trucks met de letters zag wegrijden. Haar reisgenoten legden het tafereel vast op hun telefoon en constateerden: "Maar we hebben nu wel een belangrijk moment gezien, dat ze zijn weggegaan".

Tournee

Helemaal weg gaan de letters niet. Ze gaan rondreizen door de stad, zoals oorspronkelijk bedoeld. Na een onderhoudsbeurt gaan de letters op tournee, langs diverse evenementen en locaties. De onderhoudsbeurt is volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing hard nodig, want na tien jaar op het Museumplein is de bovenkant door "al het geklauter'' helemaal kaal. 

Volgens de zegsvrouw heeft het weghalen van de letters op de plek dan ook vooral te maken met de drukte op het Museumplein. “I amsterdam blijft het motto van de stad”, vertelde ze. “De letters staan voor het open en tolerante karakter van Amsterdam, of je hier nu lang of kort blijft, je kunt een Amsterdammer zijn in al je veelkleurigheid.”

Toeristen die straks voor niets naar het plein komen voor een selfie bij I amsterdam, krijgen van speciaal aangestelde hosts uitleg over waarom ze niet meer op het Museumplein staan en waar ze nog wel zijn te vinden.

anp

Toch letters? 

Het zou intussen zomaar kunnen dat toeristen vandaag toch letters aantreffen op het Museumplein: kunstenares Pauline Wiersema wil de letters HUH terugplaatsen op de plek van de I amsterdam-letters, vertelt ze tegen Het Parool.  

"Als de bezoekers de letters zien, lezen ze precies wat ze denken," aldus Wiersema. "'Huh' is een universele klank die overal in de wereld wordt gebruikt door mensen die verrast of verward zijn." 

Pauline Wiersema

De letters door de jaren heen: 

Het bekende beeld op het Museumplein. Vele toeristen klauterden op de letters voor een foto.
anp Het bekende beeld op het Museumplein. Vele toeristen klauterden op de letters voor een foto.
In 2010 werden enkele letters gestolen en op Marktplaats gezet.
anp In 2010 werden enkele letters gestolen en op Marktplaats gezet.
Zomerpret op het plein.
anp Zomerpret op het plein.
Winterpret op het plein.
anp Winterpret op het plein.
Vorige week kwamen Sinterklaas en zijn Pieten aan op het plein om te schaatsen op de ijsbaan.
ANP Vorige week kwamen Sinterklaas en zijn Pieten aan op het plein om te schaatsen op de ijsbaan.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Inge Goderis

  het betuttelen in Nederland neemt ernstige vormen aan...

 • Jan Joret

  Niet dat ik dat nu zo mooi vind, maar de redenen om te verwijderen zijn toch echt helemaal van de pot gerukt.

 • Roger Wellens

  Ze hebben daar ook een ferme slag op hun ketel gekregen, deftige hoek af.

 • jan latour

  wa een zever op kosten van de bevolking