Hongerige dieren uit dierentuin Tbilisi worden gevaar voor mensen

AP
De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs is vanochtend teruggekeerd uit Tbilisi. Hij was in de Georgische hoofdstad op het moment dat die werd geteisterd door hevige overstromingen, waardoor zeker twaalf mensen om het leven kwamen en verschillende dieren uit een dierentuin ontsnapten. Het gevaar voor mensen neemt toe. Swolfs: ,"Ze hebben daar geen flauw idee waar al die dieren naartoe zijn."

Swolfs was voor zijn project Streets of the World in Georgië en wilde daar foto's maken van het straatleven. Hij bezocht daarvoor ook de dierentuin, maar was al vertrokken toen het daar misging. "Het is een oude dierentuin", vertelt hij in het radioprogramma van Giel Beelen. "Er is een enorme vloedgolf ontstaan in de rivier die door de dierentuin liep. Het water is daardoor zo snel gestegen dat er heel veel dieren uit de kooi zijn ontsnapt. Er is vrijwel niets meer over van die dierentuin."

Onder de dieren die uit de dierentuin ontsnapten, zijn leeuwen, tijgers, beren, wolven en een nijlpaard. Sommige dieren werden verdoofd en teruggebracht naar de dierentuin. Andere dieren zijn afgeschoten door de politie, maar een onbekend aantal is nog niet teruggevonden. Het is nog altijd niet mogelijk de kooien van de dieren te inspecteren, waardoor het ook niet mogelijk is de dieren te tellen.

'Schiet dieren niet dood'
De Tbilisi Zoo heeft de autoriteiten ondertussen gevraagd 'de dieren alsjeblieft niet dood te schieten', tenzij een dier een mens aanvalt. Die kans wordt steeds groter, aangezien de ontsnapte dieren steeds hongeriger worden. "Er is ook een aantal slangen verdwenen", zegt Swolfs. "Ik zou goed uitkijken als je in Tbilisi een wandelingetje gaat maken de komende tijd."  

Verder zou er nog een leeuw zoek zijn, zegt hij. "Ze weten niet zo goed of de dieren verdronken zijn of dat ze nog rondlopen. Er is weinig informatie."

Genieten op terrasje
Om Tbilisi als toerist helemaal te mijden, vindt Swolfs overdreven. "Het is heel lokaal misgegaan. Het riviertje is volgelopen en daarna gebarsten. Daar omheen is eigenlijk niets aan de hand. Ik kwam gistermiddag aan in het centrum, iedereen zat daar gewoon op terrasjes te genieten van de zon."

AP
AP
EPA
EPA