Hogesnelheidslijn verbindt Madrid met Valencia

REUTERS

De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia hebben vandaag  een nieuwe hogesnelheidstreinlijn in gebruik genomen. Die verbindt de hoofdstad Madrid met de havenstad Valencia aan de Middellandse Zee. Spanje wordt nu inzake dichtheid aan hogesnelheidslijnen alleen nog overtroffen door China, aldus het Spaanse ministerie van Verkeer.
 
6,6 miljard euro
De nieuwe lijn is zowat 400 kilometer lang en kostte ongeveer 6,6 miljard euro. De opening is een mijlpaal, en net in moeilijke tijden als deze een belangrijk signaal, zei koning Juan Carlos. "We kunnen ondanks de crisis de toekomst optimistisch tegemoetzien."
 
95 minuten
Met de nieuwe hogesnelheidslijn neemt het traject van Madrid naar de Middellandse Zee nog slechts 95 minuten in beslag. Tot nog toe was dat 3 uur en 25 minuten. De treinen rijden 15 keer per dag in beide richtingen en halen een topsnelheid van 330 km/uur.
 
Bedoeling is 55 procent van de vluchten, 25 procent van de autoritten en 5 procent van de busreizen tussen beide steden te vervangen. "De trein brengt Madrid naar de zee", aldus de minister van Verkeer, José Blanco. (belga/lb)

REUTERS
REUTERS