Hoe voorkom je een inbraak tijdens je vakantie?

Illustratiefoto.
thinkstock Illustratiefoto.
De vakantie staat weer voor de deur. Een heerlijke tijd, helaas ook al te vaak voor inbrekers, die van de afwezigheid van vakantiegangers profiteren om toe te slaan. Vandaag is het de eerste Europese actiedag tegen woninginbraken en geven we alvast enkele tips om dieven buiten te houden.

In het algemeen wil een dief zo snel en onopvallend mogelijk inbreken, in een huis waar op dat moment niemand aanwezig is. Het komt er dus op aan om dat te beletten. Probeer daarom een bewoonde indruk te geven én alle ramen (ook van het toilet en de klapramen) en deuren goed gesloten te houden.

Voor dat laatste is een gekende en erg simpele klassieker: plaats een stok tussen je schuifdeur. Nog een tip: laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot steken. Voor het eerste: laat je brievenbus niet uitpuilen van de post, want dan weet de inbreker dat de kans groot is dat je op vakantie bent. Je kan dat regelen met de post zelf of met familie of vrienden die je bus geregeld komen lichten. Je kranten- en/of tijdschriftenabonnement kan je bovendien makkelijk tijdelijk laten onderbreken.

Domotica

Aan een vertrouweling je huissleutel geven tijdens je afwezigheid is meestal een goed idee. Om je plantjes water te geven en om gordijnen en rolluiken te sluiten/openen. Kortom: om je huis alles behalve onbewoond te doen overkomen. Ook goed ingestelde domotica - lichten automatisch ‘s avonds aan - kan daarbij helpen. Net als andere elektronische apparatuur, zoals beveiligingscamera’s en alarmsystemen, die je best registreert op police on web. Daar kan je ook gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. Alsmaar meer mensen schakelen overigens de politie in om een oogje in het zeil te houden, terwijl ze zelf op het strand liggen.

Laat verder in huis geen dure spullen rondslingeren, en in je tuin geen handige tools (zoals een ladder), die een inbraak voor dieven aantrekkelijker kunnen maken. Het is ook nuttig om waardevolle voorwerpen te inventariseren, te fotograferen, te markeren. Ze bewaren in een kluis is een manier om de inbreker te ontmoedigen.

Wat communicatie betreft: laat geen afwezigheidsberichten achter op antwoordapparaten. Heb je nog een vast toestel, schakel dat dan door naar je mobiel toestel. Post verder geen leuke vakantiekiekjes op Facebook terwijl je nog weg bent. Dat is voor inbrekers een duidelijke boodschap, die ze maar al te graag lezen. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koen Mariën

  Een visite kaartje vind ik ook mensen die een week op voorhand met een dakkoffer rond rijden, mensen met slechte bedoelingen die dit in het oog houden weten ook als die wagen 2dagen weg is dat men op vakantie is.

 • Johan Hendrickx

  Zoals steeds, gezond boerenverstand gebruiken! Altijd grappig te zien op facebook van mensen die in de luchthaven al hun grote verlof aankondigen m.a.w. 'kom maar af, wij zijn weg'!

 • Patrick Jonkers

  Deur niet op slot doen......anders heb je die kosten ook nog...

 • Joan Lute

  Het simpelste is via een app de mogelijkheid voorzien bij inbraak in je huis een rookwolk en een veld te creëren waar een extra hoog voltage stroom op staat dat inbrekers bij het betreden van je huis finaal uitschakelt en de politie automatisch verwittigd.

 • Lilly Daems

  Alsmaar meer mensen schakelen overigens de politie in om een oogje in het zeil te houden, terwijl ze zelf op het strand liggen. NU gratis en binnen nu en vijf jaar ga je makkelijk 100 € per dag ophoesten !