Hoe pinguïns je vliegreizen veiliger kunnen maken

Wikimedia
Wie tijdens de winter al eens heeft gevlogen, weet dat je dan vertragingen riskeert omdat het vliegtuig ijsvrij moet gemaakt worden. IJsvorming op vliegtuigen is de oorzaak van 8 procent van vliegtuigongevallen. Wetenschappers hebben echter een manier gevonden om die ijsvorming te bestrijden. Hier komen de pinguïns in het verhaal.

Pinguïns slagen erin zich te verplaatsen van ijskoud water naar bevroren land zonder dat ijsvorming op hun veren optreedt.

Superhydrofobisch
Dat hebben ze te danken aan de waterafstotende eigenschappen van hun veren. "We hebben ontdekt dat de pinguïnveren superhydrofobisch of extreem waterafstotend zijn", stelt professor luchtvaartbouwkunde Pirouz Kavehpour van de UCLA en auteur van de nieuwe studie. "We menen dat we lessen kunnen trekken uit de structuur van de pinguïnveren en zo nieuwe anti-ijsoppervlakken zullen kunnen ontwerpen voor vliegtuigvleugels, elektriciteitskabels en tal van andere belangrijke toepassingen".

Veiligheid
Die nieuwe ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat vliegtuigen niet meer kwestbaar zijn voor de opstapeling van ijs op hun vleugels en staarten. Die ijsophopingen wijzigen de luchtstroom rond het vliegtuig en verlagen de hefkracht dat het toestel in de licht houdt. Het ijs kan ervoor zorgen dat de piloot de controle over het vliegtuig verliest. De gevolgen van ijsvorming waren de oorzaak van 8 procent van de vliegtuigongevallen met dodelijke afloop in de periode tussen 1995 en 2000.

Olie uit klier
Teneinde beter te begrijpen hoe pinguïnveren ijsvrij blijven, onderzochten Kavehpour en zijn collega's de veren onder een elektronenmicroscoop. Ze analyseerden veren van de gentoopinguïn, die op Antarctica en in de zuidelijkste delen van Zuid-Amerika leeft. Ze vergeleken die met de veren van de magelhaenpinguïn, die in warmere klimaten van Chili, Argentinië en zelfs Brazilië leeft. De wetenschappers merkten dat de veren van de gentoopinguïn een extra hydrofobe olielaag hebben. Die olie komt uit een klier aan de basis van de staart van de pinguïn.

Vliegtuigen moeten ijsvrij gemaakt worden omwille van de veiligheid.
Kos Vliegtuigen moeten ijsvrij gemaakt worden omwille van de veiligheid.