Ga naar de mobiele website
^ Top

Hip Tsjechië ademt design

Het land kenmerkt zich door zijn wereldberoemde glasblazers, bijzondere ontwerpers, interessante musea zoals het Moser museum en trendy galeries zoals het DOX Centrum. Met Praag als hét kloppend hart vervelen liefhebbers van design zich zeker niet tijdens een bezoek aan Tsjechië.

Glasblaaskunst
Tsjechië is één van de weinige landen ter wereld met een groot aantal bekende glasblazers. Van oudsher is glasblazen een traditionele ambacht in de Tsjechische cultuur. Een van de beroemdste is Moser Glass dat de favoriet is van verschillende koningshuizen en dit jaar zijn 155-jarige bestaan viert. Geïnteresseerden brengen een bezoek aan het bezoekerscentrum Moser in de stad Karlovy Vary en het Moser Museum in Praag om het bijzondere verhaal achter de Tsjechische glasblaaskunst te ontdekken.
 
Kunstzinnig Praag
In de hoofdstad staan bekende musea en galeries als het DOX Centrum voor Hedendaagse Kunst, Architectuur en Design, dewelke een platform biedt voor verschillende (inter)nationale ontwerpers en iconische glas-, porselein- en sieradenontwerpers. In de Krehky Gallery halen bewonderaars van hedendaags (interieur)design en bijzondere kunstobjecten hun hart op.
 
Bijzondere designwinkels
Favoriet onder de liefhebbers is The Modernist, in het historische hart van Praag. In deze populaire winkel, die inmiddels een begrip is in Tsjechië, vind je ontwerpen van Maxim Velcovský  en Jirí Pelcl zoals meubelstukken, verlichting en glaswerk. Een selectie van het beste design van zowel gevestigd als aanstormend Tsjechisch talent is te vinden in Futurista Universum.
 
Thonet stoel  & Villa Tugendhat
Tsjechië is het moederland van de wereldberoemde No. 14 stoel van Thonet. De iconische stoel is afkomstig van het Tsjechische bedrijf Ton en kenmerkt zich door het gebogen hout. Je kunt in de Praagse winkel terecht voor een échte Thonet of om gewoon inspiratie op te doen. In het zuidoosten van Tsjechië, in het stadje Brno, staat de bijzondere Villa Tugendhat. Deze wordt geroemd voor het prachtige interieurdesign. Sinds 2001 behoort dit bijzondere pand, dat dateert uit 1928, tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.
 
Designevenementen
Op de designkalender staat voor 1 t/m 7 oktober Design Blok en van 5 t/m 9 december The Design Supermarket 2012 in Praag op de planning, waar menig citytripper de nieuwste ontwikkelingen rondom (Tsjechisch) design meekrijgt.

De kunst van het glasblazen
De kunst van het glasblazen
Het DOX Centrum voor hedendaagse kunst
Het DOX Centrum voor hedendaagse kunst
Futurista Universum
Futurista Universum
Villa Tugendhat
Villa Tugendhat
Meer over


Meld een bug