Hier staat u in de file tijdens 'zwart verkeersweekend'

(Archieffoto)
AFP (Archieffoto)
Vandaag is de tweede zwarte zaterdag voor het zomerverkeer in Europa. In Frankrijk is de piek al achter de rug, het blijft wel filerijden in de Rhonevallei. 

Frankrijk

Op het drukste moment, rond 12.30 uur, stond er in Frankrijk in totaal 646 kilometer file. Dat is wel minder dan hetzelfde weekend vorig jaar (720 km) en dan vorig weekend (705 km), het eerste zwarte weekend van de vakantie. Bovendien is het momenteel ook opvallend minder warm. 

Rond 16 uur stond er in de Rhonevallei, op de A7 Lyon-Orange, in beide richtingen nog zowat 70 kilometer file, zegt mobiliteitsorganisatie Touring. Verder naar Spanje komen daar nog enkele tientallen kilometers aanschuiven bij.

Elders in Frankrijk is het erg druk met wat vertragingen, zowel richting zuiden als noorden.
Bij Bordeaux staat er 13 kilometer file richting Spanje en 17 km file richting Parijs.

Duitsland

Ook in Duitsland is het erg druk verkeer met hier een daar files zoals op de A3 Keulen-Frankfurt-Nurnberg-Passau en op de A8 tussen Stuttgart, München en Salzburg in beide richtingen. Dat komt doordat veel vakantiegangers uit West- en Noord-Europa vandaag terugkeren uit vakantie. De schoolvakantie eindigt bovendien in onder andere Nedersaksen, Saksen en Thüringen, deelstaten in het noorden van Duitsland. 

Zwitserland en Oostenrijk

In Zwitserland zijn er deze namiddag nog vertragingen aan de Gothardtunnel richting noorden: 7 km file of anderhalf uur wachttijd. Richting Italië is de toestand genormaliseerd. In Oostenrijk is er file aan de Tauerntunnel en aan de Karawankentunnel naar Slovenië.

Het terugkerend verkeer ondervindt volgens Touring ook vertragingen door controles aan de grensposten met Duitsland.

België

Ook in België verwacht mobiliteitsorganisatie VAB dit weekend drukker verkeer, onder andere door mensen die een lang weekend nemen met de feestdag van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart volgende woensdag.

Indien u een vertrek niet kan uitstellen, vertrekt u best op volgende momenten:

Beste vertrektijden naar het buitenland:

Zaterdag: vanaf 12 uur vertrekken

Zondag: de hele dag

Beste vertrektijden terug naar België:

Zaterdag: na 15 uur

Zondag: de hele dag (wel de hele dag druk verkeer te verwachten)
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim De Wachter

  Alles heeft 1 simpele verklaring : we zijn met teveel op de weg. Meer niet. En zie het hier meermaals verschijnen om in september op verlof te vertrekken. Dat zal zeker een pak beter zijn maar sommige mensen ( de meeste ) hebben kinderen en zijn verplicht in hoogseizoen te vertrekken.

 • Nico Leeuwerck

  Vandaag terug uit Oostenrijk.niks file.

 • Kevin Perremans

  Toch leuk zo een vakantie .twee dagen op je bestemming .en de rest in de wagen . Geniet wat meer van je eigen land idv altijd ver te willen gaan . Milieu denk daar aan

 • Benny Deridder

  En maandag weer in de file jaar het werk.

 • Els Pauwels

  Heeft niets met op het middenvlak te blijven rijden te maken. Als iedereen rechts of links rijdt is het middenvakleeg en dus inefficiënt. Kies allemaal een vak en blijf er rijden met constante snelheid en laat 100 meter afstand op de wagen voor je.