Guur winterweer spelbreker: duizenden Vlamingen vast in Alpen

De storm die sinds gisteren over de bergen raast, heeft voor pakken sneeuw gezorgd. Vanwege de harde wind zijn veel skigebieden dicht. Er dreigt bovendien lawinegevaar, waardoor verschillende dorpen afgesneden zijn van de buitenwereld. Ook hier in Val Thorens.
BELGAIMAGE De storm die sinds gisteren over de bergen raast, heeft voor pakken sneeuw gezorgd. Vanwege de harde wind zijn veel skigebieden dicht. Er dreigt bovendien lawinegevaar, waardoor verschillende dorpen afgesneden zijn van de buitenwereld. Ook hier in Val Thorens.
Duizenden Vlamingen zitten op dit moment vast in de Alpen door het gure winterweer. De skiërs zijn ongerust dat ze niet op tijd thuis geraken voor het einde van de kerstvakantie. Bij reisbijstandsorganisatie Touring kregen ze al twintig procent meer oproepen uit skigebieden tegenover vorig jaar, weet VTM Nieuws. 

In de Franse Alpen zorgen lawines, overstromingen en aardverschuivingen voor veel overlast op wegen en in dorpen. Het plaatsje Saint-Christophe en Oisans is na een modderstroom onbereikbaar over de weg en een vrouw overleed aan een hartaanval nadat haar huis in Morêtel-de-Maille was overstroomd, zo meldt de Franse krant Le Dauphiné Libéré.

Met name in het departement Savoie hebben de reddingsdiensten hun handen vol om de wegen begaanbaar te houden. Als gevolg van de aanhoudende neerslag door storm Eleanor dreigen beken te overstromen. In de hoger gelegen gebieden blokkeren lawines de wegen.

Vanwege lawinegevaar en aardverschuivingen zijn zo'n 25 wegen deels of volledig afgesloten. Météo-France heeft code oranje afgegeven omdat het lawinegevaar op sommige plekken niveau 5 is, het hoogste lawinerisico. De kans op lawines is groot door de combinatie van de grote sneeuwval van de afgelopen dagen en de regen die vandaag valt.

Ondergesneeuwde auto's in Les Menuires.
AFP Ondergesneeuwde auto's in Les Menuires.

In Zwitserland zijn bijna negentig mensen geëvacueerd uit een vakantieplaatsje uit vrees voor lawines. De mensen in La Fouly, in de bergen circa 65 kilometer ten zuidoosten van Lausanne, moesten vandaag hun chalets verlaten. Dat overkwam gisteren al enkele tientallen bewoners en vakantiegangers in Conthey in hetzelfde kanton Valais. 

Maar zij konden weg. Tal van mensen in de Zwitserse bergen niet meer. Lawines en door de recente hevige storm veroorzaakte aardverschuivingen hebben wegen naar plaatsen in het zuidwesten van Zwitserland geblokkeerd. Zo zijn de bij skiërs populaire dalen zoals dat van Saas, het Lötschental en het Gommertal deels van de buitenwereld afgesloten. Wintersportplaats Leukerbad is door lawines niet meer bereikbaar. Volgens plaatselijke media zijn er naar schatting 10.000 mensen.

Goedele Wachters vanuit het mooie sneeuwlandschap.
VRT Goedele Wachters vanuit het mooie sneeuwlandschap.

Ook VRT-journaalanker Goedele Wachters ondervindt de gevolgen aan den lijve, zij zit momenteel in het Zwitserse Saastal. "Er is te veel sneeuw gevallen om te skiën", laat ze in een filmpje weten. "Alle skiliften zijn dicht in dit gebied omdat het lawinegevaar te groot is. Ook de weg hiernaartoe is helemaal afgesloten. Ik wilde morgen naar huis rijden, ik hoop maar dat dat lukt. Voor elk probleem is er echter een constructieve oplossing: we werken aan een iglo waar we vanavond glühwein in kunnen drinken. Ook niet slecht, denk ik dan."

In de onderstaande video is te zien hoe takken de pistes in Oostenrijk versperren. De wind houdt zo lelijk huis dat skiliften extreem schommelen. 

OPROEP: Bent u één van de ingesneeuwde Vlamingen die schrik heeft niet op tijd thuis te raken? Laat het ons weten via kristof.aerts@persgroep.be. Vergeet ook zeker je naam en telefoonnummer niet te vermelden. 

AFP
RV
RV
RV
RV82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Nols

  We zullen met zijn allen beter ons best moeten doen om de planeet wat op te warmen om zulke situaties een halt toe te roepen.

 • Roger -Martin Geens

  Dat is fantastisch ,al die mensen die nu volop kunnen genieten van die sneeuw ,hopelijk valt er nog een meter sneeuw en kunnen ze hun verlof verlengen ,dan moeten ze niet meer in de krokus vakantie gaan .

 • jacobus buttella

  In mei is de sneeuw daar wel weg hoor, zo tot later dan

 • Edwine Van der Hoeven

  Ze willen sneeuw, dit jaar hebben de ski fanaten sneeuw in overvloed. Als je met de auto naar sneeuwgebieden rijdt moet je altijd rekening houden met gevaarlijke gladde of onder gesneeuwde wegen. Dus klaag niet als jullie vast zitten, de natuur is onvoorspelbaar en zeker in de bergen !

 • Benoit Achten

  Als je naar de sneeuw gaat, moet je niet klagen dat je sneeuw krijgt....