Groene gordel rond Parijs

Château de Chantilly
Château de Chantilly
Parijs is een drukke miljoenenstad. Maar in een straal van pakweg 35 km errond ligt een groene gordel met uitgestrekte wouden, kastelen, kathedralen, parken, musea en dorpjes die een trip op zich al de moeite waard maken. Een rondje Parijs vol pracht en praal.

Brussel - Senlis - Chantilly (260 km): Kasteelhotel op heuvel
Op de A1 naar Parijs neem je de uitrit Senlis, net voor de luchthaven Charles de Gaulle, en de omgeving ziet er een beetje onaangenaam industrieel uit. Maar dan rij je een paar kilometer op de Départementale, en je belandt in een van de mooiste bosrijke streken rond Parijs. Senlis zelf is een aangenaam slenterstadje met een formidabele 12de-eeuwse Cathédrale Notre-Dame, steegjes errond en een goed bewaarde Romeinse vestingmuur.

Chantilly, op 11 km, is onze eerste bestemming. Het historische Château de Chantilly vult eigenlijk al je dag. Het domein is niet zo groot als Versailles, maar bijna even impressionant. Tijdens de Franse revolutie grondig vernield en leeggehaald, maar je kan nog de 'Grands et Petits Appartements' bezoeken, een rijke bibliotheek en een museum met schilderijen. Je kunt uren wandelen in het park met zijn Engelse tuin, fonteinen en beelden, en voor tuinliefhebbers is er de schitterende groententuin met vergeten variëteiten. Boeiend is het Musée Vivant du Cheval in de enorme historische stallingen. Ooit bood het onderdak aan 240 paarden. Vandaag is er een manege en zijn er dressuurdemonstraties op donderdag en in het weekend.

In het uitgestrekte woud ligt boven op een heuvel het indrukwekkende Château Hotel Mont Royal. In 1908 liet Fernand Halphen, de schatrijke telg uit een Joodse diamantairsfamilie, een jachtpaviljoen bouwen in Louis XVI-stijl, en de architecten lieten zich inspireren door zijn twee passies: muziek en de jacht. Op de gevels vind je allerlei bas-reliëfs met afbeeldingen van herten en everzwijnen. Binnen liet hij een kopie van de Parijse Opéra Comique bouwen. Vandaag wordt die zaal gebruikt als restaurant voor het hotel.

In 1989 werd het vervallen gebouw opgekocht door een hotelgroep en volledig gerestaureerd. Er zijn nu 104 kamers en suites. Tiara Château Mont Royal biedt voor zijn weekendgasten allerlei arrangementen aan, zoals het Unique Expérience: dubbele kamer, ontbijt en menu 'La Vie de Château': 294 euro voor twee personen. Het diner is inderdaad 'une expérience': Franse klassiekers en experimentele gerechten gebaseerd op de Oosterse keuken.

Senlis Tourisme
Chantilly Tourisme

Musee Vivant du Cheval
Tiara Hotels

  
Chantilly - Auvers-sur-Oise - Port Marly (66 km): Eten bij Van Gogh
Vincent Van Gogh verbleef tijdens de periode vlak voor zijn dood in het plaatsje Auvers-sur-Oise. In de herberg van Ravoux schilderde hij nog zo'n 70 doeken, waaronder het beroemde 'Korenveld' en 'Veld met papavers', tot hij in 1890 uit het leven stapte. Van Gogh ligt begraven in Auvers-sur-Oise, net als zijn broer Theo.

Honderd jaar later kocht een Belgische miljonair de vervallen herberg op en herstelde hem in de oorspronkelijke staat. Beneden is er een restaurant met gerechten uit de tijd van de schilder, het zolderkamertje van Van Gogh is (tegen betaling) te bezoeken. Het dorpje zelf is nauwelijks veranderd in de voorbije eeuw.

Dertig kilometer zuidelijker kan je buitengewoon logeren in een péniche d'hôtes. Le Bâteau de Flo is een woonboot die aangemeerd ligt op de Seine in Port-Marly. Er zijn twee kamers, respectievelijk genoemd naar Monet en Van Gogh. Tweepersoonskamer met ontbijt 100 euro.

Floboat and Breakfast
- Maison de Van Gogh

Port Marly - Giverny (61 km): Schilderachtige tuin van Monet

In 1883 huurde de Franse impressionist Claude Monet een huis in Giverny, niet ver van Parijs, waar hij tot zijn dood bleef werken. Hij vond inspiratie in de prachtige tuin en legde de waterlelies en de Japanse brug meermaals vast op doek.

De tuin en het bijhorende woonhuis lokken nog steeds duizenden toeristen en hobbyschilders. Ook in de Rue Claude Monet verdringen de zondagsschilders elkaar. Deze straat is de halsslagader van Giverny, een aaneenschakeling van kunstgalerijen en restaurants waar 'impressionistische menu's' worden geserveerd. Aan het einde ligt het dorpskerkje, met op het kerkhof het graf van Claude Monet. Voor eeuwig in zijn geliefde dorp.

Giverny


Giverny - Thoiry - Versailles - Rambouillet (136 km): Thuis van de Zonnekoning
Ben je met kinderen, hou dan zeker halt bij het 16de-eeuwse kasteel van Thoiry. In het dierenpark leven zo'n duizend dieren. In het Afrikaanse reservaat rij je met je eigen wagen tussen de dieren. Het tweede deel is meer een klassieke zoo, maar de dieren hebben hier wel heel veel ruimte. Hier is verder een botanische tuin en het grootste labyrint van Europa. Leuk is hier je lunchpakket verorberen terwijl je de dieren bekijkt.

Dan is het hoog tijd voor Versailles, de bekendste bezienswaardigheid van Ile de France. Het indrukwekkende kasteel en zijn uitgestrekte tuinen - in zijn geheel groter dan Manhattan- spreken tot de verbeelding en dat is niet abnormaal. Zonnekoning Lodewijk XIV begon in 1668 aan de uitbreiding van dit jachtslot, met tuinen en waterpartijen. Elke zaterdag- en zondagavond, en elke feestdag tot oktober zijn er shows waarbij het water beweegt op het ritme van de muziek in de fonteinen, de Grandes Eaux Musicales. De wereldberoemde 70 meter lange Spiegelzaal is het aanschuiven meer dan waard.

Het favoriete jachtterein van de koningen die in het kasteel van Versailles verbleven, was het Forêt de Rambouillet, vlak bij het gelijknamige kasteel. Het bos loopt nu over in het bijna 25.000 hectare grote Parc Régional de la Haute Vallée de Chevreuse dat voor een derde uit bossen bestaat. Het dorpje Chevreuse zelf ligt aan beide oevers van de Yvette en heeft zoals de meeste dorpen van de vallei zijn eigen kasteel. Het is bijna niet te geloven dat je zoveel rust vindt op amper 30 kilometer van Parijs.

Wie luxueus wil logeren, zit goed in de Abbaye des Vaulx de Cernay, vlak bij Rambouillet. Dit viersterrenhotel is ondergebracht in een prachtige 12de-eeuwse abdij. De 57 kamers zijn allemaal anders ingericht, maar telkens werden oude elementen bewaard en geaccentueerd. De abdij ligt in een park van 65 hectare, dus kan je er heerlijk wandelen. Het restaurant serveert verzorgde gastronomische menu's. Tweepersoonskamer zonder ontbijt, vanaf 125 euro.

Abbaye de Cernay - Chateau Versailles

Rambouillet - Fontainebleau - Vaux-le-Vicomte - Provins (90 km): De mooiste kasteeltuinen
Fontainebleau is wereldberoemd om zijn kasteel, dat werelderfgoed is.
Tot en met Napoleon III was Fontainebleau de favoriete jachtresidentie van elke koning en dat is niet zo verwonderlijk met het nabijgelegen uitgestrekte bos. Binnen is de balzaal zeker een bezoekje waard. De Galerie François Premier valt op door de schitterende fresco's. De ideale afsluiter is een wandeling tussen de bomen of langs het water van de Engelse en Franse tuin.

Uitrusten kan je ook in het 20 km verderop gelegen park bij het kasteel van Vaux-le-Vicomte, wellicht het meest indrukwekkende 17de-eeuwse kasteel van de hele regio. Het interieur is een aaneenschakeling van fresco's, beschilderd pleisterwerk en immense borstbeelden. De sfeer is erg intiem, in tegenstelling tot Versailles. Wat het meest tot de verbeelding spreekt, is de uitgestrekte tuin - ongetwijfeld de mooiste van Ile de France - met standbeelden, watertuinen, siervijvers, fonteinen en terrassen.

Terugkeren naar huis kan via Provins: bijna twee kilometer dikke middeleeuwse muren beschermen de oude binnenstad. In de Hostellerie Aux Vieux Remparts kan je logeren vanaf 95 euro per nacht, met ontbijt, maar je kan er ook uitstekend eten.

Rambouillet Tourisme - Château de FontainebleauVaux le Vicomte - Aux Vieux Remparts

Algemene info:
France Guide
Nouveau Paris Ile de France
Tourisme77

Normandië Toerisme

Yvelines Toerisme

Omwille van het uitgestrekte bos was Fontainebleau de favoriete jachtresidentie van élke Franse koning, tot en met Napoleon III.
Omwille van het uitgestrekte bos was Fontainebleau de favoriete jachtresidentie van élke Franse koning, tot en met Napoleon III.
Het kasteel van Vaux-le-Vicomte: het meest indrukwekkende 17de-eeuwse kasteel van de hele regio.
Het kasteel van Vaux-le-Vicomte: het meest indrukwekkende 17de-eeuwse kasteel van de hele regio.
In het woud rond het Château de Chantilly ligt Château Hotel Mont Royal.
In het woud rond het Château de Chantilly ligt Château Hotel Mont Royal.
De tuin van Monet in Giverny is een bedevaartsoord voor zondagsschilders.
De tuin van Monet in Giverny is een bedevaartsoord voor zondagsschilders.