Great Barrier Reef betreurt al vijfde dode in drie maanden

EPA
Een Britse toerist van 63 is omgekomen tijdens het snorkelen aan het Great Barrier Reef in Australië. Het is al de vijfde dode in drie maanden in het wereldberoemde zeereservaat.

De man was op daguitstap naar het grootste koraalrif ter wereld. Hij was woensdagmiddag op zo'n vijf meter van de begeleidingsboot aan het snorkelen, toen hij plots onwel werd. Hij kon niet meer gered worden en stierf vermoedelijk aan een hartaanval.

In november kwamen ook al een 60-jarige Brit en even later twee Franse toeristen om het leven tijdens het duiken of snorkelen in de buurt van het Great Barrier Reef ten noorden van Cairns. Experten dachten toen als mogelijke doodsoorzaak aan beten van de minikwal Irukandji. Die is amper een vingernagel groot, maar is een van de giftigste dieren ter wereld. Een beet van de kwal kan de bloeddruk dermate verhogen dat het hart het begeeft. Het onderzoek naar de drie overlijdens is nog niet afgerond.

De politie onderzoekt ook het laatste dodelijke voorval aan het populaire Moore Reef, op 40 km van Cairns.

Vorig jaar vonden in totaal tien toeristen de dood aan het Great Barrier Reef. In bijna alle gevallen ging het om slachtoffers van respectabele leeftijd met een medische voorgeschiedenis die hun overlijden verklaarde.

De Irukandji is een erg kleine maar uiterst giftige kwal.
rv De Irukandji is een erg kleine maar uiterst giftige kwal.