Gratis Interrail-ticket voor 18-jarigen komt er niet: te duur

thinkstock
De Europese Commissie heeft het plan opgegeven om elke 18-jarige een gratis Interrail Pass te geven, zo schrijft The Financial Times. Bronnen binnen de Commissie melden de Britse krant dat het voorstel jaarlijks twee miljard euro zou kosten.

De Europese Commissie had in oktober beloofd het idee te onderzoeken. Dat is volgens The Financial Times negatief uitgevallen. Aan een prijs van meer dan 400 euro per ticket zou het plan al snel twee miljard euro per jaar kosten, zo melden bronnen aan de krant. Bovendien zou het voorstel tal van logistieke problemen opwerpen en een oneerlijk voordeel opleveren voor jongeren die makkelijk de andere reiskosten kunnen ophoesten.

De Commissie houdt zich voorlopig op de vlakte. "We begroeten het idee om de mobiliteit van jongeren te ondersteunen. De Commissie bestudeert momenteel de potentiële kostprijs en financieringsbronnen voor dit initiatief. We gaan ook bekijken hoe we kunnen verzekeren dat het initiatief voor iedereen toegankelijk is en zo inclusief mogelijk", zo reageerde een woordvoerster dinsdag.

Het was al langer duidelijk dat 18-jarigen maar beter de vervoerskosten blijven meetellen in hun reisplannen voor deze zomer. In de begroting voor 2017 is enkel een bescheiden bedrag voorzien voor een pilootproject om de mobiliteit van jongeren te versterken. Gedacht wordt aan een bedrag van 2,5 miljoen euro om reiskosten te dekken voor scholieren die op school deelnemen aan "eTwinning"-projecten. Volgende maand wil de Commissie een initiatief presenteren.

Absurd idee

N-VA-Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) kantte zich al in september tegen het gratis Interrail Pass. "Een absurd idee zonder duidelijke meerwaarde", aldus Van Bossuyt, die pleit voor meer geld voor de verbreding van het Erasmusprogramma en voor investeringen in opleidingen en stages voor jongeren.

CD&V'er Tom Vandenkendelaere blijft dan weer "onverminderd voorstander" van het idee, dat jongeren "de kans biedt om de diversiteit van Europa te ontdekken". Zijn EVP-fractie lanceerde het voorstel in het Europees Parlement en zal ervoor blijven ijveren in het kader van de meerjarenbegroting voor de periode na 2020, verzekert hij.