Gigantisch cruiseschip wurmt zich als grootste schip ooit door Kanaal van Korinthe

De Braemar in het nauwe kanaal
Fred Olsen Line Cruises De Braemar in het nauwe kanaal
Terwijl bijna duizend passagiers hun adem inhielden, is de kapitein van cruiseschip Braemar er in geslaagd het 22,5 meter brede vaartuig zonder ook maar één schrammetje door het super smalle Kanaal van Korinthe in Griekenland te loodsen. De 6,3 kilometer lange vaarweg tussen het vasteland en schiereiland Peloponnesos is gemiddeld 25 meter breed maar op enkele plekken slechts 23 meter waardoor soms aan weerszijden van het gevaarte maar 25 centimeter ruimte overbleef.

Volgens de Noorse rederij Fred Olsen Line Cruises - eigenaar van de enorme Braemar -  was de doorvaart niet uniek vanwege de breedte van het schip, maar vooral door de lengte van het 24.300 ton wegende cruiseschip: 165 meter waarmee het extreem lastig manoeuvreren is het overwegend kaarsrechte Kanaal van Korinthe. “We zijn met het grootste cruiseschip ooit moeiteloos door het kanaal gegaan”, jubelt het bedrijf.  “Er gaan als sinds het jaar 1893 joekels doorheen, maar die van ons in de voorlopige winnaar.”

Het Kanaal van Korinthe bevindt zich tussen de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en is kunstmatig met springstof en handwerk aangelegd. De vaarweg heeft de route tussen Piraeus en de Ionische Zee met ongeveer 350 kilometer verkort. Toch is het kanaal alleen geschikt voor middelgrote schepen. Sterke stromingen maken het gevaarlijk voor kleine boten, terwijl de geringe diepgang (acht meter) een bezwaar is voor grote schepen van meer dan 10.000 ton. 

Een sleepboot loodst alle vaarschepen erdoorheen in ongeveer half uur. Dit gebeurde net als bij de Braemar erg voorzichtig omdat de bijna loodrechte wanden van grind en leem regelmatig afbrokkelen en schade veroorzaken. Lange wachttijden, hoge tolkosten en gevaarlijk manoeuvreren dragen evenmin bij aan een intensief gebruik van het kanaal.

Het kanaal
Shutterstock Het kanaal16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Fréson

  Geen probleem, wordt bestuurd door gps. Kijk maar naar de grote pikdorsers van de grote boeren in het buitenland die worden ook geleid en bestuurd door gps en sensoren om loodrecht door het veld te rijden zonder dat je het stuur hoeft vast te houden.

 • Berry van Iersel

  Als je heel rustig vaart is er niks aan de hand. Schip kan geen kant uit en wordt tegen gehouden aan beide zijden door de waterdruk. Alleen in en uitvaart is een stukje moeilijker.

 • Filip Catz

  Het schip zal bestuurd geweest zijn door de computer, eerder dan door zo een soort super kapitein. En gezien de schepen zo diep liggen zijn er geen winden van opzij, dus de koers moet daar al niet op anticiperen. Ik denk dat men geen scheepsramp met 1000 passagiers wil op zulk een plek, dus ?

 • rudy liessens

  Dat is pas een staaltje van sturen

 • Tom Cat

  Dat schip is wel groot, maar gigantisch?