Gestrande passagiers overnachten op Brussels Airport. Wat is situatie vanochtend op luchthaven?
Brussels Airport verwacht vandaag en woensdag een groot aantal passagiers door de omboekingen van vluchten die aanvankelijk voorzien waren op maandag, de nationale actiedag van de vakbonden. Ondertussen brengen een aantal gestrande passagiers noodgedwongen de nacht door in de vertrekhal, zo kon VTM Nieuws gisteren ter plaatse vaststellen.
Op Brussels Airport zijn maandag alle vertrekkende vluchten geannuleerd. De luchthaven nam die beslissing zondagavond vanwege veiligheidsredenen.
"Voor dinsdag en woensdag verwachten we een groot aantal passagiers, volgend op de omboekingen van de reservaties die aanvankelijk voor maandag waren gepland", aldus Brussels Airport in een reeks tweets.
Druk
De luchthaven verwacht ongeveer 15.000 extra vertrekkende passagiers, bovenop ongeveer 20.000 vertrekkende passagiers. Zeker in de voormiddag tot 11.00 uur en later in de namiddag vanaf 16.00 uur wordt het druk, zegt woordvoerder Nathalie Pierard.
In totaal rekent de luchthaven op ongeveer 65.000 vertrekkende en aankomende passagiers. Dat is veel voor een dinsdag. “Normaal is dinsdag rustig, nu is het drukker zoals een maandag of een vrijdag”, legt Pierard uit. Ter vergelijking: voordat de staking aangekondigd was, verwachtte Brussels Airport maandag in totaal 60.000 passagiers. Dinsdag wordt een van de drukste dagen sinds het begin van de coronacrisis. Voor de pandemie lokte Brussels Airport op de drukste zomerdagen meer dan 90.000 reizigers naar de luchthaven.
Extra personeel
De drukte kan leiden tot langere wachttijden, maar dat blijft voorlopig zonder gevolgen, omdat op verschillende plekken, zoals de paspoortcontrole en de incheckbalies, extra personeel is ingezet, ook door partners van Brussels Airport zoals de politie. Toch zijn reizigers maar beter goed voorbereid.
“Het is belangrijk om op tijd naar de luchthaven te komen en op voorhand de status van de vlucht te checken”, zegt Pierard. Vertrekkende reizigers wordt aangeraden twee uur op voorhand te komen voor vluchten binnen de Schengenzone, en drie uur op voorhand voor vluchten buiten de Schengenzone. Daarnaast dienen ze hun handbagage voor te bereiden om de veiligheidscontrole snel te laten verlopen.
Pilotenstaking
Ook woensdag, traditioneel een rustige dag, wordt het naar verwachting druk op Brussels Airport. Bovendien hebben de vakbonden van de piloten en het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines een staking aangekondigd op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. De piloten en het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair die in België zijn gevestigd, staken dan weer op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni. Mogelijk hebben reizigers vluchten op die dagen omgeboekt naar woensdag.
Tips
De luchthaven raadt vertrekkende reizigers aan om 2 uur op voorhand te komen voor vluchten binnen de Schengenzone, en 3 uur op voorhand voor vluchten buiten de Schengenzone. Er wordt geadviseerd om ook niet vroeger naar de luchthaven te komen.
Europese passagiers die buiten de Schengenzone reizen, worden aangeraden om hun paspoort mee te nemen, ook als de bestemming dat niet vereist, zodat ze de elektronische paspoortcontrole kunnen gebruiken.
Ook krijgen de vertrekkers de raad om de status van hun vluchten te controleren en de handbagage voor te bereiden om de veiligheidscontrole snel te laten verlopen. Voor aankomende vluchten raadt de luchthaven eveneens aan de status te controleren op de website, aangezien de vliegtijden beïnvloed kunnen raken.
Lees verder onder de video
Als gevolg van de staking liepen er gisterenavond in de vertrekhal hier en daar wat verdwaalde reizigers rond, en waren er ook een aantal mensen die het zich comfortabel probeerden te maken voor de nacht: zoals twee gamende Slowaken, een kamperende Maltese die van een ‘re-enactment’ van de Slag van Waterloo kwam en twee Fransmannen die net vier dagen Graspop achter de rug hadden.
Lees ook:
Bekijk ook: Boze reizigers op Brussels Airport : “In mijn land gebeuren zulke dingen niet, dit kan alleen in België”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van een leidinggevende functie naar een slagerij aan de andere kant van de wereld: Mathias (46) en Koen (50) begonnen een nieuw leven in Kaapstad
Velen mijmeren erover, weinigen durven het: hebben en houden achterlaten om een nieuw leven in het buitenland op te bouwen. Tijdens hun eerste reis naar Zuid-Afrika zaten Mathias Devos (46) en Koen Colman (50) na amper drie dagen al bij het immigratiekantoor om een verhuis van Rupelmonde naar Kaapstad te regelen. “Zonder nadenken hebben we die stap gezet en het is nog steeds de beste beslissing van ons leven.” -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
-
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
PREMIUM
Een dagje op het grootste én properste tankstation ter wereld, ‘Aire de Berchem’: “Voor goedkope benzine moet je hier niet meer zijn, wel voor de toiletten en tabak”
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
PREMIUM
Huizen en appartementen te koop vanaf 234.000 euro... op een Spaans golfresort: “Dankzij de verhuursservice is dit een ideale belegging”
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPieter Colen
oswald billiet
ronny cuypers
Hugo hofmans
Patrick Symons