Gestrande Nederlanders in Filipijnen profiteren van coronacrisis: “Privé-eiland dankzij megakorting”

In deze strandvilla verblijven de Nederlanders.
Privéfoto In deze strandvilla verblijven de Nederlanders.
Een groep gestrande Nederlanders in de Filipijnen heeft een positieve draai weten te geven aan alle tegenslag door de coronacrisis. In plaats van te stressen over het regelen van een terugvlucht, besloten ze zich te schikken in hun lot en op zoek te gaan naar kansen. Met succes, want voor bijna niks kunnen ze nu een privé-eiland huren. “Iedereen heeft weer zin in de vakantie’’, zegt initiatiefneemster Nikkie den Dekker (28) uit Utrecht tegen onze collega's van AD.nl. 

Ze zit met haar eveneens uit Utrecht afkomstige vriend Marc (30) en veertien andere Nederlanders vast op het eiland Palawan. “Vanaf woensdag verblijven we vijf nachten op een privé-eiland. Dat zou normaal onbetaalbaar zijn geweest voor ons maar alle accommodaties willen nu graag deals sluiten vanwege de coronacrisis. Daardoor hebben we voor 25 euro per persoon per nacht nu een eiland voor ons zelf inclusief een kok en eten”, jubelt de Nederlandse door de telefoon. 

Maar er is nog meer, zegt ze enthousiast. “Het eiland blijkt ook nog bij een van de mooiste snorkellocaties in de Filipijnen te liggen.”De groep kan volgens haar niet wachten om te vertrekken. “We moeten woensdag een uurtje varen met de boot en dan kan het feest beginnen.”

Lock-down

Den Dekker en haar vriend ontmoetten de andere Nederlanders bij toeval via een oproep op Facebook en de groepsapp op Whatsapp die daaruit voortvloeide. Aanleiding was het nieuws over de lockdown van de Filipijnse hoofdstad Manilla, die daarmee een onneembare hindernis werd. “Toen we elkaar 's avonds ontmoetten, besloten we ons neer te leggen bij de situatie en er het beste van te maken. Ik keek voor de grap op Airbnb of we voor meer dan tien personen iets konden huren. Tot onze grote verbazing zagen we de vetste locaties die nog beschikbaar waren.”

Bij het zien van foto's van het privé-eiland contacteerde de Utrechtse meteen de verhuurder. “Na even onderhandelen kon ik mijn oren niet geloven over de prijs die hij voorstelde. Na overleg met de groep hebben we nog dezelfde avond geboekt”, zegt ze terugblikkend.   

In plaats van te treuren om een in het water gevallen vakantie, hebben de zestien nu iets om naar uit te kijken. Dat ze elkaar niet kennen, maakt het alleen maar leuker volgens Den Dekker. “In het normale leven zouden we elkaar nooit zijn tegengekomen maar nu zitten we allemaal in dezelfde situatie. We hebben ook allemaal ongeveer dezelfde leeftijd: zo'n 24 tot 35 jaar. In de groep hangt een supergoeie sfeer en iedereen heeft weer zin in de vakantie.”

Megakortingen

Alle accommodaties in de Filipijnen willen volgens haar nu deals sluiten. Dit vanuit de gedachte: beter minder verdienen dan helemaal niks. “Je kunt echt de mooiste uitzoeken. Iets wat normaal 300 euro per persoon per nacht kost, krijg je nu voor 40 euro als je vijf nachten blijft. Zo gaat het nu’’, grinnikt de Utrechtse.

Den Dekker en haar vriend hebben nog een maand voor de boeg. Pas dan verstrijkt de zondag afgekondigde lockdown voor het gebied waar ze verblijven. Wat ze na het verblijf op het privé-eiland gaan doen? “Geen idee, dat zien we dan wel weer.’’ Zowel zij als haar vriend zijn flexibel, zegt ze. “Ik heb voor de vakantie mijn baan in de IT opgezegd, mijn vriend runt sinds januari een eigen bedrijf waar ik na de vakantie fulltime aan de slag ga”.

Hun noodgedwongen langere verblijf in de Filipijnen heeft volgens haar nóg een voordeel. "We zouden thuiskomen op de verjaardag van mijn vriend maar die vieren we nu hier met alle andere Nederlanders.”    

Het eiland zou normaliter onbetaalbaar zijn geweest maar nu betalen de Nederlanders slechts 25 euro per persoon per nacht.
Privéfoto Het eiland zou normaliter onbetaalbaar zijn geweest maar nu betalen de Nederlanders slechts 25 euro per persoon per nacht.
het eiland blijkt ook nog eens bij een van de mooiste snorkellocaties in de Filipijnen te liggen.
Privéfoto het eiland blijkt ook nog eens bij een van de mooiste snorkellocaties in de Filipijnen te liggen.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eric De landtsheer

    Klopt volledig, ook hier op eiland Cebu gigantische kortingen voor accomodaties. Mactan luchthaven is dicht, maar dat geeft niet. Zelfs luxury suites en pethouses voor een fractie...dus...

  • paola nerozzi

    Ziet dat zijn pas positieve mensen gewoon verder genieten ze zitten daar dus er het beste van maken en gelijk hebben ze

  • Carin Desmet

    Knap veel plezier wou ik er zelf ook was