Geen heropening Belgische grenzen voor niet-Europeanen voor 7 juli

Passagiers met mondmaskers in de aankomsthal van Brussels Airport in Zaventem, archiefbeeld ter illustratie.
AFP Passagiers met mondmaskers in de aankomsthal van Brussels Airport in Zaventem, archiefbeeld ter illustratie.
De Belgische grenzen gaan deze week nog niet open voor toeristen uit de vijftien landen die volgens een Europese aanbeveling opnieuw naar de Europese Unie mogen reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) woensdag aangegeven. De voorbereiding duurt “minstens tot 7 juli”.

België en de andere lidstaten waren het dinsdag eens geraakt over een lijst van vijftien landen wier inwoners vanaf 1 juli opnieuw niet-essentiële reizen naar de Europese Unie mogen maken.

Het gaat om Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China, op voorwaarde dat dat land ook Europese toeristen toelaat. 

‘Voorzichtig’

Deskundigen van de betrokken overheidsdiensten bekijken nu volgens Goffin hoe de Belgische grenzen "voorzichtig" heropend kunnen worden voor mensen uit deze landen, en hoe Belgen opnieuw naar een aantal van deze landen kunnen vertrekken, met oog voor de gezondheidsmaatregelen die nodig zijn om de epidemie onder controle te houden. Dat duurt minstens tot 7 juli, aldus de minister. 

In navolging van de Europese aanbeveling breidt België wel al meteen de lijst van toegestane essentiële reizen uit tot vier categorieën: zeelieden, personen die vergaderingen van internationale organisaties bijwonen, studenten en hooggekwalificeerd personeel waarvan het werk niet op afstand kan worden uitgevoerd. Ook kunnen onderdanen van derde landen die wettelijk in de EU verblijven opnieuw vrij rondreizen in de hele EU en dus ook in België. 

Lees ook:

Virologen niet opgetogen over komst niet-Europese toeristen: “Het is een gevaar” (+)

Is er al een reisverzekering die corona dekt? Kies ik beter een coronavoucher of een terugbetaling? De meest prangende reisvragen beantwoord (+)

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.
Photo News Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois Moyens

  Kritiek op alles en nog wat is wel gemakkelijk

 • tim de grim

  Het is een schande dat dit op deze manier gebeurt... denken ze nu echt dat de mensen niet het verstand hebben om verstandig te reizen! De Europese unie plaatst landen in vakjes... het is net een spel voor kleine kinderen, jij wel, jij niet! Het is heel logisch dat mensen van derde landen die niet over de nodige, juiste documenten beschikken het gevoel hebben of net zij diegene zijn die het virus zouden verspreiden...

 • Jeroen Bleys

  Dus we worden nog steeds wat langer in eigen land gegijzeld door onbekwame politici... De EU zegt al een maand dat ze de buitengrenzen wil heropenen op 1 juli maar onze politici zijn verrast door de snelheid en hebben nog een week extra nodig?

 • Jan Van Gent

  Wat gaat die week verschil maken … nadenken zit er niet bij . Dat komt er van als je ziet wat voor hoge lonen ze maandelijks binnen halen dan moeten ze niet echt iets voor doen dat weerspiegelt in de beslissingen