Gedaan met de boswandelingen: we reizen weer naar zon en zee
Heeft u uw zomerreis al geboekt? Negen op tien Belgen had dat begin april al gedaan, blijkt uit de zevende vakantiebarometer van Touring. Opmerkelijk: nu de reisbeperkingen weg zijn, gaan méér Belgen op reis dan voor corona. Na twee jaar genieten van de natuurpracht zijn we niet meer bang voor overvolle stranden. De zomer van 2022 vieren we liefst met een traditionele zonvakantie. Maar hoe het zit met de citytrips? In hoeverre heeft dalende koopkracht invloed op onze reisplannen? En wat zijn de populairste vakantiebestemmingen dit jaar?
Voor corona strandde het aandeel reislustigen rond de 75 procent maar dit jaar heeft negen op tien Belgen vakantiekriebels en gaat met verlof, zegt Danny Smagghe van Touring. De bijstandsorganisatie vroeg 2.400 landgenoten naar hun reisplannen.
Woordvoerder Smagghe licht de belangrijkste conclusies toe: “Een op vijf vakantiegangers maakt zich wel nog zorgen over het feit dat ze onderweg of op bestemming toch nog besmet kunnen raken. Maar de grote onzekerheid is weg. Na twee jaar gedwongen last-minute vakantiekeuzes, had bijna 90 procent van de Belgen zijn plekje begin april al geboekt. De groep die nog niets heeft vastgelegd is nu half zo groot als voor de pandemie. Dubbel zoveel reizigers als nu lieten zich vorig jaar bij het vastleggen van hun vakantieplannen nog leiden door veiligheidsoverwegingen”.
De overgrote meerderheid laat het virus deze zomer niet meer meespelen en dat zorgt voor andere keuzes, weet Smagghe. “Sla de zonnecrème alvast in. Eén op drie Belgen gaat weer voluit voor zon en zee. Tijdens de pandemie durfde nog maar twintig procent van de vakantiegangers dat te doen, uit vrees voor overvolle stranden. Nu zit dit type reizen bijna weer op het normale niveau (38%).”
Niet helemaal terug naar normaal
De citytrips - vroeger goed voor 38% - maken nu 28% uit van alle mogelijke vakanties, en zijn dus nog niet helemaal terug. Natuurvakanties en landelijke gebieden verkennen groeiden in de coronajaren uit tot favoriet (33%). Met 26% zitten ze nu nog steeds een stuk hoger dan voor corona (21%), al zijn de boswandelingen geen echte blijver.”
Vroeger waren er maanden van barslecht weer nodig om de Belg zo massaal over de grens te krijgen voor zijn vakantie
Bijna acht op de tien vakantiegangers trekt dit jaar trouwens naar het buitenland. “Traditioneel was dat slechts 60 tot 70 procent. Vroeger waren er maanden bar slecht weer voor nodig om de Belg zo massaal over de grens te krijgen”, weet Smagghe.
De helft van de reislustigen neemt na twee jaar opnieuw het vliegtuig. Daarmee zitten de vliegvakanties volgens Danny Smagghe bijna terug op het normale niveau. “Vier op de tien van de vliegreizen gaat weer naar verre bestemmingen zoals Turkije, Tunesië, de Verenigde Staten, Thailand en Zuid-Amerika”.
Voor reizen binnen Europa blijft de trein populair, maar zeven op de tien Belgen laadt de koffers voor een autovakantie, blijkt nog uit deze zevende Touring-vakantiebarometer. “Onze buurlanden blijven een favoriete bestemming. Al brengen hoge brandstofprijzen nog twee op de vijf Belgen aan het twijfelen over hun exact reisdoel.”
Corona-spaarpotje
Meer dan één miljoen Belgen gaan trouwens niet op reis. “Bijna de helft beslist daartoe om budgettaire redenen”, zegt Smagghe. “Nu de koopkracht daalt, spreken veel mensen allicht het corona-spaarpotje aan dat ze hebben aangelegd in de tijd dat ze niet konden reizen”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Let op als je autorijdt in een dikke jas: in dit vakantieland kun je een boete krijgen
Met een dikke winterjas aan achter het stuur zitten kan gevaarlijk zijn. Daarom heeft Spanje een verbod ingesteld op autorijden met een dikke winterjas, sjaal of handschoenen aan. Je riskeert er een boete van liefst 200 euro. -
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe. -
Pairi Daiza stelt nieuwe imposante ingang voor en werkt ook aan waterpark
Dierenpark Pairi Daiza, dat vanaf morgen de deuren opent voor het seizoen 2023, heeft vandaag zijn nieuwe imposante ingang ingehuldigd, in aanwezigheid van mede-eigenaar Marc Coucke en voorzitter en oprichter Eric Domb. Voor de komende vier jaar heeft het park een investeringsplan van zowat 350 miljoen euro. De acht ‘werelden’ van het park moeten er twaalf worden en er wordt gebouwd aan een waterpark. De vijf reuzenpanda’s in het park ten slotte mogen voorlopig in België blijven. -
-
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
Saoedi-Arabië start met nieuwe luchtvaartmaatschappij Riyadh Air
Saoedi-Arabië begint een nieuwe luchtvaartmaatschappij met de naam Riyadh Air. De maatschappij, die haar thuisbasis krijgt in de Saoedische hoofdstad, is bedoeld om het toerisme te helpen. Saoedi-Arabië wil zijn economie minder afhankelijk maken van olie en meer toeristen en techbedrijven aantrekken. In 2030 wil Saoedi-Arabië 100 miljoen bezoekers per jaar ontvangen. -
Nog 1.300 stuks achtergebleven bagage wachten op eigenaar in Brussels Airport
Reizigers die nog geen informatie kregen over hun bagage na de stakingsactie van Aviapartner op zaterdag, kunnen die vanaf maandagnamiddag ophalen op de luchthaven van Zaventem. Nog zowat 1.300 stuks bagage wachten op hun eigenaar. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartine Tresinie
Marc Vinck
Patrick Bee
Peeters Wim
Tom Stevens