Franse spoorwegen schrappen TGV-treinen op 23 en 24 december

REUTERS
De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF schrapt 59 procent van de TGV-treinen en Intercités (treinen voor middellange afstand) op 23 en 24 december. Dat zal vermoedelijk ook gevolgen hebben voor het internationaal treinverkeer tussen België en Frankrijk. Verder blijft het Franse treinverkeer in de rest van de kersvakantie onzeker, nu de besprekingen over de pensioenhervorming muurvast zitten. 

De SNCF meldt dat 48 procent van de passagiers die een ticket gekocht hebben voor die twee data hun tickets zullen moeten omboeken. Zo'n 400.000 reizigers hebben wel de garantie dat hun trein rijdt, maar wel met een aangepaste dienstverlening. Of er ook internationale treinen worden geschrapt is nog onduidelijk. 

Nog geen oplossing
Aanvankelijk zou het treinverkeer enkel verstoord zijn tot aan de kerstvakantie, maar het lijkt steeds aannemelijker dat de staking nog verder zal worden doorgetrokken tot ver in de kerstvakantie. Op de vijftiende dag van stakingen tegen de Franse pensioenhervorming heeft opnieuw ruim 60 procent van de treinbestuurders het werk neergelegd.

Er deden zich ook opnieuw stroomstoringen voor. Duizenden huishoudens in het zuidwesten van het land zaten zonder elektriciteit, aldus netbeheerder Enedis. De haven van Le Havre bleef daarnaast ook op non-actief door een staking van sleepbootwerknemers. 

AFP

Duizenden op straat
Duizenden mensen zijn opnieuw op straat gekomen in verschillende steden. Enkele algemene vakbonden pleiten voor de volledige afschaffing van het voorgestelde nieuwe pensioensysteem en willen nog tot eind december lokaal actie voeren.

Met de pensioenhervorming wil de overheid een einde maken aan de versnippering in 42 verschillende pensioenfondsen en een universeel puntensysteem creëren, maar de onvrede is groot. Al meer dan twee weken wordt er gestaakt. De Franse premier Edouard Philippe heeft gisteren en vandaag met verschillende vakbonden en werkgeversorganisaties samengezeten. Binnenkort zal hij ze samenbrengen voor overleg.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.