Europese lidstaten vinden nog geen akkoord over aangescherpte reisvoorwaarden
De lidstaten van de Europese Unie hebben nog geen akkoord kunnen vinden over een aanpassing van de coronavoorwaarden om rond te reizen in de Europese Unie. “We zijn er nog niet”, zegt een hoge diplomaat, daags voor de Europese leiders op hun top in Brussel de aanpak van de crisis zullen bespreken. “De meeste lidstaten vinden dat eerst de impact van de omikronvariant en de effectiviteit van de vaccinatieprogramma’s moet worden nagegaan.”
Lees alles over het coronavirus in ons dossier
De Europese Commissie wil een “persoonsgebonden aanpak”: wie over een geldig coronacertificaat beschikt, moet in principe vrijgesteld worden van bijkomende beperkingen als een test of een quarantaine. Iedereen die vanaf 1 februari binnen Europa reist, moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik gehaald hebben. Wie niet gevaccineerd is en ook niet hersteld is van Covid-19 zou bij het reizen naar of vanuit een donkerrode zone sowieso in quarantaine moeten.
De leiders van de lidstaten gaan morgen opnieuw een lans breken voor vaccinatie. “Meer dan ooit tevoren is vaccinatie - ook met een derde dosis - ons beste wapen tegen de pandemie”, schrijft de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel in zijn uitnodigingsbrief. Hij noemt een gecoördineerde aanpak van de maatregelen cruciaal, “vooral om onze mobiliteit te vrijwaren”.
“Omikron heeft werk gehinderd”
Maar ondanks die laatste oproep bikkelen de lidstaten dus nog over de voorstellen van de Commissie. “Omikron heeft het werk gehinderd”, geeft een diplomatieke bron toe. “Het hele pakket aan maatregelen is nog in beweging. De technische discussies lopen nog.”
Dat de lidstaten best gecoördineerd optreden, bewees Italië gisteren nog. Het voerde op eigen houtje een verstrenging van de reisvoorwaarden in: niet-gevaccineerde reizigers die Italië binnenkomen, moeten voortaan vijf dagen in quarantaine. Gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test ondergaan, ook als ze uit een andere Europese lidstaat komen. De Commissie reageerde al scherp op het Italiaanse initiatief.
Wetenschappelijke gegevens
België steunt het voorstel om de geldigheidsduur van de coronacertificaten te beperken tot negen maanden. Premier Alexander De Croo liet verstaan dat er nog over gediscussieerd wordt of die regel op 1 februari of op 1 maart in werking moet treden. Op een vergadering met haar collega’s uit de andere lidstaten zei minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dan weer dat België ook een verplichte PCR-test voor vertrek voor alle reizigers uit derde landen steunt.
Ons land vraagt dat de lidstaten aan doorgedreven genoomsequencing doen om zo snel mogelijk over sluitende wetenschappelijke gegevens over omikron en andere varianten te beschikken. Ook aan de ontwikkeling van medicijnen en nieuwe behandelingen tegen Covid-19 hecht België veel belang.
“Belangrijk signaal”
De Croo zal op de Europese Raad wellicht ook een lans breken voor een groter engagement van de EU. Nu delen de lidstaten hun vaccins wel met landen die achteroplopen met hun vaccinatiecampagne, maar waarom zou Europa geen medische ondersteuning kunnen bieden of waar mogelijk helpen met vaccineren? “Dat zou een belangrijk signaal zijn naar onze Afrikaanse vrienden”, luidt het in Belgische kringen.
De Europese leiders hebben overigens heel wat te bespreken morgen. Naast de coronacrisis staan ook de spanningen aan de Russisch-Oekraïense grens, de situatie in Wit-Rusland, het migratiebeleid, de hoge energieprijzen en het Europees Strategisch Kompas op hun agenda. Afronden doen ze met een eurotop, waar ze de toestand van de Europese economie zullen bekijken. Aan dat gesprek neemt ook ECB-voorzitter Christine Lagarde deel.
Lees ook: Vlaamse kinderarts in Londen over omikron: “Je weet nu al wat ons na Nieuwjaar te wachten staat” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw lange rijen verwacht op Schiphol
Mensen die zondag via de Nederlandse luchthaven Schiphol reizen moeten opnieuw rekening houden met grote drukte. Schiphol zelf zegt te verwachten dat het zondag nóg drukker wordt dan zaterdag. De luchthaven vraagt daarom aan luchtvaartmaatschappijen minder passagiers mee te nemen dan er in eerste instantie een vlucht geboekt hadden. Voor zondag streeft de luchthaven naar 5.800 minder passagiers. -
4
Ellenlange wachtrijen op Schiphol, brandweer deelt water uit aan reizigers
Net als zaterdagochtend is het ook in de middag nog heel druk op luchthaven Schiphol. Buiten bij vertrekhal 1 en 2 staan erg lange rijen. Medewerkers van de brandweer delen daar water uit aan wachtende mensen. Op vertrekborden was halverwege de middag te zien dat twaalf vluchten waren geannuleerd en veertien vertraagd. De dag begon zaterdag al met lange rijen voor de incheckbalies. -
Ryanair bedreigt Belgische piloten die deze zomer willen staken: “Voordelen zullen komen te vervallen”
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar Belgische piloten gewaarschuwd voor gevolgen indien het deze zomer tot stakingen komt. Eerder deze week kondigden de Belgische piloten aan dat voor deze zomer een stakingsaanzegging is verstuurd. “Stakingen zullen onze Belgische piloten geen voordelen opleveren en zullen loonherstel alleen maar vertragen of annuleren en vliegtuigen en banen in gevaar brengen”, zegt personeelsdirecteur Darrell Hughes in een interne nota, die persagentschap Belga kon inkijken. -
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
OVERZICHT. In deze vakantielanden draag je nog een mondmasker
Vanaf vandaag moeten passagiers en cabinepersoneel geen mondmasker meer dragen aan boord bij Brussels Airlines. Maar moet je nu eigenlijk nog een mondmasker dragen op de bus in Italië of op restaurant in Frankrijk? Wij lijsten de regelgeving in de belangrijkste vakantielanden op.