Didier Reynders, de Eurocommissaris voor Justitie.
Volledig scherm
Didier Reynders, de Eurocommissaris voor Justitie. © EPA

Europese Commissie: vaccinatiecertificaat voor wie binnen EU wil reizen negen maanden geldig

Alle lidstaten van de Europese Unie moeten gedurende een periode van negen maanden de vaccinatiecertificaten van hun burgers aanvaarden als zij binnen Europa willen reizen. Dat heeft de Europese Commissie beslist in een update van de regels over het digitaal coronacertificaat.

 1. Luchthaven van Charleroi heropgestart, CEO pleit voor minimumdienstverlening

  Luchthaven van Charleroi heropge­start, CEO pleit voor minimum­dienst­ver­le­ning

  De luchthaven van Charleroi is vandaag na een staking van het veiligheidspersoneel weer normaal open. Volgens de CEO van de luchthaven van Charleroi, Philippe Verdonck, moet er een minimumdienstverlening komen bij stakingen op luchthavens. Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft intussen beslist om alle reizigers te vergoeden die de afgelopen dagen niet konden vertrekken vanop Charleroi. Passagiers kunnen een omboeking vragen of hun geld terugkrijgen.
 2. WHO-baas waarschuwt voor feestdagen te midden van omikrongolf: “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”
  Play

  WHO-baas waarschuwt voor feestdagen te midden van omikron­golf: “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”

  De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft benadrukt dat feestelijkheden tijdens de kerstperiode kunnen leiden tot “toenemende coronabesmettingen, overbelaste zorgsystemen en meer doden”. Om die reden raadt hij mensen aan om bijeenkomsten uit te stellen. “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”, aldus Ghebreyesus.
 3. EMA: “Nog geen duidelijkheid over nood aan aangepast vaccin tegen omikron”

  EMA: “Nog geen duidelijk­heid over nood aan aangepast vaccin tegen omikron”

  Het is nog niet duidelijk of er een aangepast vaccin nodig zal zijn om bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft directeur Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gezegd op een persbriefing. “De wetenschappelijke wereld heeft nog meer informatie nodig over de impact van de variant op de doeltreffendheid van de goedgekeurde vaccins”, verklaarde Cooke.