Playa de Palma in Mallorca.
Volledig scherm
PREMIUM
Playa de Palma in Mallorca. © REUTERS

Europees vaccinatiepaspoort komt er: wie krijgt het? Waar is het geldig? En heb je het nodig om deze zomer te kunnen reizen?

Het Europese Parlement gaf donderdag groen licht voor het Europees vaccinatiepaspoort. Dat ‘digitale groene certificaat’ moet het mogelijk maken om deze zomer opnieuw wat vrijer tussen de lidstaten te reizen. Wie krijgt zo’n certificaat? Waar zal het geldig zijn? En wordt het noodzakelijk om op vakantie te gaan? Wij beantwoorden de acht meest gestelde vragen.

127 reacties

 • Eddy Jans

  12 maanden geleden
  Als dit vanaf 1 juli ingaat kan deze Vivaldi regering er voor zorgen dat ik tegen dan mijn 2de vaccin gehad heb . Burgers worden binnenkort gescheiden op basis van het vaccin dat ze zonder keuze gekregen hebben. Alle belgen gelijk maar de ene wat meer dan de andere.
 • werner vanhoutte

  1 jaar geleden
  Je kan de volgende pandemie niet vermijden zonder de oorzaak van de huidige te kennen . Dat is toch duidelijk? Het vaccin vermindert alleen de symptomen van het virus , maar doodt het virus niet ! Geen enkel vaccin heeft het fase 3 onderzoek ondergaan ( de effectiviteitstest ) . Daarom werden alle vaccins afgeleverd onder voorwaardelijke vergunning. Gelooft nu werkelijk iemand dat je het virus definitief kwijt bent ?
 • Regina Willems

  1 jaar geleden
  Heb ik niet gehoord van de minister voor welzijn dat er geen discriminatie mag zijn tussen mensen die al gevaccineerd zijn en zij die nog geen vaccin hebben gekregen ... Ofwel dus iedereen op reis ofwel niemand!
 • Sonia Geerts

  1 jaar geleden
  Velen vragen zich af of dit vaccinatiepaspoort ook buiten de EU geldig is. Maar daar is geen duidelijkheid over in geen enkele krant of andere media, nog vanuit de regering. Geef ons een hier ook eens antwoord op.
 • Jozef brosens

  1 jaar geleden
  na de zomer waarschijnlijk .
 1. Gedaan met de boswandelingen: we reizen weer naar zon en zee
  9

  Gedaan met de boswande­lin­gen: we reizen weer naar zon en zee

  Heeft u uw zomerreis al geboekt? Negen op tien Belgen had dat begin april al gedaan, blijkt uit de zevende vakantiebarometer van Touring. Opmerkelijk: nu de reisbeperkingen weg zijn, gaan méér Belgen op reis dan voor corona. Na twee jaar genieten van de natuurpracht zijn we niet meer bang voor overvolle stranden. De zomer van 2022 vieren we liefst met een traditionele zonvakantie. Maar hoe het zit met de citytrips? In hoeverre heeft dalende koopkracht invloed op onze reisplannen? En wat zijn de populairste vakantiebestemmingen dit jaar?
 2. OVERZICHT. Van volledige lockdown tot versoepelingen die doen dromen: zo staat jouw favoriete vakantieland ervoor
  PREMIUM

  OVERZICHT. Van volledige lockdown tot versoepe­lin­gen die doen dromen: zo staat jouw favoriete vakantie­land ervoor

  Sinds het reisverbod is opgeheven, koesteren velen weer de hoop om naar hun favoriete bestemming te reizen. De coronasituatie in de vakantielanden verschilt danig. Daar waar sommige bestemmingen weer een strenge lockdown afkondigen, schuiven andere landen al een datum naar voor om weer voluit toeristen te ontvangen. Wat is waar allemaal mogelijk? En welke regels gelden er? We zetten alle nieuwste ontwikkelingen op een rij.
 1. Ryanair publiceert lijst van vijftien landen waar mondmaskerplicht op vliegtuig nog van kracht is

  Ryanair publiceert lijst van vijftien landen waar mondmasker­plicht op vliegtuig nog van kracht is

  Na de versoepeling van de Europese regels valt de mondmaskerplicht nog lang niet op alle vluchten in Europa weg. De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een lijst gepubliceerd van vijftien landen binnen de Europese Unie waar nationale wetgeving het dragen van een mondmasker aan boord van een vliegtuig nog steeds verplicht. België staat niet op de lijst. Bij ons zijn mondmaskers niet langer verplicht aan boord van een vliegtuig, maar worden ze wel nog sterk aangeraden.