EU-Parlement wil nog dit jaar een akkoord over het bewaren passagiersgegevens

GETTY
Het Europees Parlement heeft zich er vandaag toe geëngageerd "voor het einde van het jaar" de richtlijn over het bewaren van passagiersgegevens klaar te hebben. De onderhandelingen over zo'n PNR-akkoord, die al een hele tijd geblokkeerd zitten in het Parlement, moeten wel gekoppeld worden aan de behandeling van het wetgevend pakket over gegevensbescherming, vindt het Parlement.

De discussie over een Europees PNR-systeem staat in de kijker sinds de aanslagen in Parijs van vorige maand. Zo stonden de verdachten van de aanval op Charlie Hebdo - de broers Kouachi - op een Amerikaanse 'no fly list', maar werden ze door de Franse veiligheidsdiensten van veel minder nabij gevolgd. Met een Europees PNR-systeem zouden ze sneller in de kijker hebben gelopen, luidt het.

In een vandaag aangenomen resolutie neemt het Parlement zich voor de onderhandelingen over een PNR-systeem nieuw leven in te blazen. Voor het einde van het jaar moet het systeem in de steigers staan. Het dossier zit al anderhalf jaar geblokkeerd in het Parlement omdat de verantwoordelijke commissie vond dat in het oorspronkelijke voorstel de grondrechten van de burgers niet voldoende gegarandeerd worden.

De parlementsleden koppelen het dossier wel aan het gegevensbeschermingspakket. Ze roepen de lidstaten op haast te maken met hun behandeling van dat dossier. Tegelijk wil het Parlement dat rekening gehouden wordt met het arrest van het Europees Hof van Justitie over de gegevensbewaringsrichtlijn. Die richtlijn, die providers verplichtte gegevens over telecom- en e-mailverkeer te bewaren, was in strijd met de privacyregels en was daarom ongeldig, oordeelde het Hof in april 2014.

De resolutie in het Europees Parlement werd goedgekeurd met een grote meerderheid van 532 stemmen voor, 136 tegen en 36 onthoudingen. De vier grote fracties - de conservatieve EVP, de sociaaldemocratische S&D, de liberale ALDE en de ECR-fractie - sloegen de handen in elkaar. De groenen stemden tegen. "Door zich voor de goedkeuring van een PNR-systeem uit te spreken, toont het Europees Parlement zich voorstander van een veralgemeend toezicht dat terreurdaden niet zal tegenhouden", bekritiseerde de Française Eva Joly.