EU-Hof: vliegmaatschappij aansprakelijk voor letsel door koffie

Een Airbus van de Oostenrijkse lagekostenmaatschappij Niki Luftfahrt.
wikipedia Een Airbus van de Oostenrijkse lagekostenmaatschappij Niki Luftfahrt.
Luchtvaartmaatschappijen zijn aansprakelijk als een passagier buiten zijn of haar schuld letsel oploopt tijdens de catering aan boord. Als bijvoorbeeld een beker warme koffie op iemand valt, kan de schade worden verhaald op het vliegbedrijf. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald naar aanleiding van een vraag van de hoogste Oostenrijkse rechter.

De zaak draait om een jong meisje dat tijdens een vlucht van Mallorca naar Wenen brandwonden opliep doordat koffie van het uitklaptafeltje van haar vader omviel. De familie eist 8.500 euro schadevergoeding van de Oostenrijkse lagekostenmaatschappij Niki Luftfahrt, een dochteronderneming van Lauda Air. 

De maatschappij zei niet aansprakelijk te zijn, maar dat is volgens het EU-hof wel zo. Of de verwondingen het gevolg zijn van een typisch luchtvaartrisico hoeft daarbij niet te worden onderzocht. De rechters leggen het begrip 'ongeval' in een internationaal verdrag zo uit dat ook onvoorziene en onopzettelijke gebeurtenissen eronder vallen. Als wordt aangetoond dat de passagier medeverantwoordelijk is voor het incident ligt het anders.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van Nueten

  waar gaat het naar toe???voor wie was die koffie?dat hij(de vader)zijn koffie in zijn poten houd of in de uitsparing van de tray zet dan valt die zeker niet tot aan de volgende stoel zonder dat de piloot een looping maakt!de vader is verantwoordelijk!

 • Radboud Kuypers

  Voortaan dus lauwe koffie en thee!!

 • Willy NUYTS

  Omdat ik de koffie niet in 5 minuten uitdrink, ben ik uiteraard blij met een heel hete drank, telkens laatste rij in de staart v/h vliegtuig.

 • Paul Philippaerts

  Ongelofelijk eigenlijk. Moet die maatschappij het vliegtuig aan de grond zetten om iedereen toe te laten koffie te drinken. Het is als de pharma en de sigarettenfacricanten die plots verantwoordelijk zijn dat rokers en pillenpakkers longkanker krijgen.