Ervaren skiër loopt door overmoed vaker letsel op

Het Franse skioord Val Thorens.
AFP Het Franse skioord Val Thorens.
Juist ervaren skiërs lopen vaker ernstig letsel op. Tegen de verwachting in zijn beginnelingen juist niet de 'brekebenen', blijkt uit Nederlands onderzoek. Wie meer dan tien weken ervaring heeft als skiër of snowboarder, overschat zichzelf nogal eens.  

Meerdere botbreuken, hersenschuddingen of een gebroken bekken: van de wintersporters die ernstig letsel oplopen, heeft 80 procent veel wintersportervaring.

Alarmcentrale Eurocross en het traumacentrum van het ziekenhuis Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) concluderen dat na het analyseren van alle 1.850 ongevalmeldingen van Nederlandse wintersporters die van 2013 tot en met 2016 bij de alarmcentrale werden gemeld. 

Het is tegen de verwachting in dat beginnende skiërs en snowboarders minder vaak gewond raken. Floriana Luppino, arts en onderzoeker bij Eurocross: "Je verwacht misschien dat beginnelingen die staan te klunzen op de latten de meeste brokken maken, maar dat blijkt niet zo te zijn."

Geoefende skiërs moeten zich veel meer bewust zijn van de risico's

Floriana Luppino, arts en onderzoeker Eurocross

Enorme risico's

Artsen denken dat dit mogelijk te wijten is aan ‘overmoed’ van ervaren wintersporters, waarbij soms ook alcohol in het spel is. "Geoefende skiërs en snowboarders moeten zich veel beter bewust zijn van de enorme risico's", aldus Luppino. "Zij gaan sneller. En ze pakken vaker zwarte pistes, of gaan off-piste."

Skiërs breken vaker een been en lopen vaker kniebandletsel op. Snowboarders lopen vaker een hersenschudding op, of breken hun onderarm. Traumachirurg Kees Bartlema van het LUMC: "We zien ook dat ervaren skiërs vaker bekkenletsel oplopen. Dat komt mogelijk doordat je met beide benen los staat. Daarbij komen ook ernstige bloedingen voor."

Een bekkenfractuur leidt vaak tot een operatie. Het herstel duurt volgens Bartlema al gauw een halfjaar. "Dit zijn echt ingrijpende letsels, met grote fysieke en sociale consequenties voor het dagelijks leven."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • marc van de poel

    Lijkt me logisch, dat als je 'denkt' de sport te beheersen, je verder gaat en je grenzen opzoekt. Het Nederlandse onderzoek vergeet echter één ding : Ruim 80 % van de wintersporters zijn min of meer ervaren, dus is het ook logisch dat zij 80 % van de gekwetsten uitmaken...