Eigenaars tweede verblijven naar Raad van State tegen reisverbod: “Dit heeft niets te maken met toeristische uitstapjes”
De belangenvereniging van eigenaars van tweede verblijven heeft bij de Raad van State een verzoek ingediend om het verbod op niet-essentiële reizen te schorsen. Dat meldt Tweres.
Delen per e-mail
De organisatie had eerder al aangekondigd het reisverbod juridisch te zullen aanvechten. De belangenvereniging vraagt de Raad van State nu om het te schorsen wegens een "uiterst dringende noodzaak". Er stappen ook vier eigenaars in de procedure die de noodzaak kunnen aantonen om snel naar hun verblijf in het buitenland te moeten. Drie van hen moeten dringende herstellingen uitvoeren, de vierde ziet "zijn droomwoning" aan zich voorbijgaan omdat hij de aankoop niet kan afronden. "De juridische actie wordt verder gesteund door ruim vijfhonderd eigenaars die recent tot de vereniging zijn toegetreden", luidt het.
Eind januari besloten de regeringen binnen het Overlegcomité dat niet-essentiële reizen naar het buitenland tot 1 maart verboden zijn voor personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben. Het verbod, dat ook van toepassing is voor mensen die naar hun tweede verblijf willen, werd daarna verlengd tot 1 april.
“Weegt niet op contactbudget”
Volgens Tweres schendt de maatregel echter het fundamenteel recht op vrij verkeer binnen de Europese Unie. Ook de Europese Commissie uitte eerder al haar twijfels over de rechtvaardigheid van het Belgische verbod. De belangenvereniging en de eigenaars klagen voorts het gebrek aan wettelijke grondslag, de ongelijke behandeling, de schending van het eigendomsrecht en het disproportioneel karakter van de maatregel aan.
"Dit heeft niets te maken met toeristische uitstapjes", argumenteert Tweres-voorzitster Marie Anne Coninsx. "Naar een tweede verblijf gaan weegt niet op het contactbudget, integendeel. Het zijn gezinsbubbels die zich van de ene naar de andere eigen woning verplaatsen. Het buitenverblijf ligt daarbij heel vaak op plaatsen die veel minder bevolkt zijn en minder contacten veroorzaken dan in eigen land."
Uitzondering?
Premier Alexander De Croo (Open Vld) gaf eerder al aan dat het verbod tijdens de vergadering van het Overlegcomité komende vrijdag zou geëvalueerd worden. De tweedeverblijvers hopen dat beslist zal worden dat verplaatsingen naar het buitenland vanaf 1 maart niet langer verboden zullen zijn of dat ze op de lijst van uitzonderingen komen. "In het gunstigste geval komt een arrest van de Raad van State te laat omdat op dat moment het reisverbod al is afgezwakt of opgeheven", aldus voorzitster Coninsx.
Vorige week woensdag raakte bekend dat ook al twee gezinnen een verzoek hadden ingediend bij de Raad van State om het verbod op niet-essentiële reizen nietig te verklaren.
Lees ook: Huisartsen over hun patiënten: “Ik zie veel gezinnen uit elkaar vallen, koppels die scheiden door corona” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
Twee gezinnen vechten verbod op niet-essentiële reizen aan bij Raad van State
Twee gezinnen, een Frans koppel dat in Brussel woont en een gezin uit Waver, hebben bij de Raad van State een verzoek ingediend om het verbod op niet-essentiële reizen nietig te verklaren. De gezinnen vragen dat het verbod, dat tot 1 april werd verlengd, onmiddellijk wordt opgeheven. -
9
Toeristen doen zich voor als ‘seizoenarbeider’ om te kunnen skiën op Oostenrijkse pistes
Het Oostenrijkse Sankt Anton in Tirol stelt sinds weken vast dat een 300-tal toeristen uit Europese landen - waaronder Groot-Brittannië - rond het skioord verblijven. Zogezegd om te werken, maar in werkelijkheid om te skiën. -
-
Reisverbod op niet-essentiële reizen geldt vanaf vandaag: wat mag nog en wat niet?
Afgelopen vrijdag kondigde het Overlegcomité een reisverbod voor niet-essentiële reizen af. Dat verbod gaat vandaag in. Mag je nog naar het buitenland voor het werk? Hoe zit het dan met de verplichte quarantaine? En wat als je aan de grens woont? Lees hier wat het verbod precies inhoudt. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Eigenaars tweede verblijven willen verbod op niet-essentiële reizen juridisch aanvechten: “We verdienen uitzondering”
De eigenaars van tweede verblijven willen het verbod op niet-essentiële reizen juridisch aanvechten. Ze hopen een uitzondering te bekomen. "We zijn niet voor ongecontroleerde toeristische reizen, maar willen dit wel mogelijk maken voor tweedeverblijvers", zegt Jos Dumortier van de vzw Tweres. -
Sparen
10.000 euro sparen zorgt meestal voor amper 11 euro interest, maar spaarwoede van de Belg neemt niet af
295 miljard euro. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben geparkeerd. De coronacrisis heeft onze spaarinspanningen allerminst aan banden gelegd, integendeel, aangezien onze spaarrekeningen vorig jaar met 13 miljard euro of 4% aandikten. Spaargids.be bekijkt wat die spaarcenten nog opbrengen.
13 reacties
Timmie Smet
Bert Thijs
Noel DE BRUYCKERE
Patrick Kelchtermans
Dirk De Strooper