Duizenden toeristen reisden hiervoor naar Patagonië, maar ijsboog breekt af wanneer niemand het ziet

Heel wat toeristen zakten naar Patagonië af om het fenomeen live bij te wonen.
AFP Heel wat toeristen zakten naar Patagonië af om het fenomeen live bij te wonen.
De gigantische ijsboog van de Argentijnse gletsjer Perito Moreno, in Patagonië, is zondagnacht afgebroken tijdens een storm, waardoor toeristen die het fenomeen wilden bijwonen dat niet konden doen. Dat zeggen de milieu-autoriteiten.

Duizenden toeristen hadden de verplaatsing gemaakt om te kunnen zien hoe de gletsjer zou afbreken. Maar het nationaal park Los Glaciares, 2.000 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires, was dus gesloten toen het natuurfenomeen zich voordeed.

Het water begon zaterdag rond 8.40 uur (12.40 uur Belgische tijd) binnen te sijpelen in de gletsjer, zei het nationaal park afgelopen weekend. In de loop van de dag werd het fenomeen "meer zichtbaar en nam het in omvang toe". Het water erodeert de gletsjer en als de ijsboog of -brug gesmolten is, is het hele gebeuren voorbij.

AFP

Het moment van de breuk "is altijd spectaculair", zei Luciano Bernacchi, directeur van het Glaciarium, een museum vlakbij het nationaal park, in het weekend op de zender TN. Volgens de expert gaat het om een natuurlijk fenomeen voor dit type gletsjer. De gletsjer behoudt met andere woorden zijn gemiddelde omvang, in tegenstelling tot andere die inkrimpen.

Het instorten van de gletsjer Perito Moreno, dat Unesco-werelderfgoed is, lokt gewoonlijk duizenden toeristen, ook al gebeurt het in maart, het einde van de zuidelijke zomer en het begin van herfst. Het fenomeen doet zich iedere twee tot vier jaar voor sinds 2004. De zestien jaar daarvoor was het niet meer gebeurd. De jongste keer, in 2016, gebeurde de breuk overdag en konden duizenden toeristen ze meemaken. 

AFP3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Wannes Vandevelde

    En al die duizenden toeristen zijn mee verantwoordelijk voor het smelten van gletsjers elders. Vliegtickets moeten dringend een pak duurder gemaakt worden. Zou goed zijn voor het milieu en de leefbaarheid van al die 'trekpleisters'. Een auto is de zondebok, maar een weekendje New York of zo is doodgewoon... De mens en zijn gezond verstand is ver zoek.

  • Hendrik Goris

    Mis ik nu iets als ik enkel belangstelling heb voor (de foto van) die ijsboog als natuurwonder en het me geen fluit kan schelen om het ogenblik van instorten mee te maken? Waarom zou een smeltende sneeuwman interessanter zijn dan het bekijken en fotograferen van een verse gemaakte sneeuwman?

  • ronny cuypers

    En gaat je levenskwaliteit erop vooruit als je live hebt kunnen zien hoe ijs smelt?