Ga naar de mobiele website
^ Top

Duizenden piloten zijn suïcidaal maar weigeren therapie uit schrik voor impact op carrière

"Honderden piloten vliegen terwijl ze met een depressie of zelfs zelfmoordgedachten kampen, zonder de mogelijkheid zich te laten behandelen uit vrees voor de negatieve impact op hun carrière", aldus de vorsers.
thinkstock "Honderden piloten vliegen terwijl ze met een depressie of zelfs zelfmoordgedachten kampen, zonder de mogelijkheid zich te laten behandelen uit vrees voor de negatieve impact op hun carrière", aldus de vorsers.
Mogelijks duizenden vliegtuigpiloten zijn zo depressief dat ze zelfmoord of zelfpijniging overwegen. Dat blijkt uit een Amerikaanse rondvraag onder piloten na de vliegramp van vorig jaar waarbij de depressieve co-piloot van een Germanwings-toestel opzettelijk tegen een bergwand vloog en zo de dood van 149 mensen veroorzaakte. Volgens een anonieme rondvraag door de universiteit van Harvard dacht 4,1% van de piloten in de voorgaande twee weken "dat ze beter dood zouden zijn of dat ze zichzelf zouden pijnigen". Indien dit cijfer een correcte weergave is van de omvang van het probleem, zou dat betekenen dat meer dan 5.700 van de 140.000 piloten wereldwijd met deze problemen kampt. Omdat ze vrezen dat hun carrière eronder zou lijden, laten depressieve of suïcidale piloten zich liever niet behandelen.

"Verrassend", zo noemen de onderzoekers de resultaten van de peiling. "Honderden zoniet duizenden piloten vliegen momenteel terwijl ze met een depressie of zelfs zelfmoordgedachten kampen, zonder de mogelijkheid zich te laten behandelen uit vrees voor de negatieve impact op hun carrière", schrijven ze in het vakblad Environmental Health.

De peiling, waarbij de piloten een vragenlijst moesten invullen over een reeks onderwerpen zoals mentale gezondheid, was anoniem teneinde oprechte antwoorden te verkrijgen van piloten over de hele wereld.

Ruim 12% depressief
Van de 1.848 piloten die het onderdeel over hun psychische gezondheid invulden, bleken er 233 (12,6%) depressief. 75 piloten (4,1%) verklaarde in de voorafgaande twee weken te hebben gedacht "beter  dood te zijn" of zichzelf te verwonden. Van die 75 piloten werkten er 49 in de voorafgaande maand, 24 zeiden dat hun problemen het hen "bijzonder moeilijk maakte om te werken, de thuissituatie het hoofd te bieden of gezonde relaties met mensen te hebben".

Seksuele en verbale pesterijen
De vorsers onderstrepen ook de impact van seksuele en verbale pesterijen waarvan piloten het slachtoffer zijn. "Vrouwelijke piloten rapporteerden meer dagen met een zwakke mentale gezondheid en meer gediagnosticeerde depressies dan mannelijke piloten, wat een afspiegeling is van de situatie onder de algemene bevolking", aldus de onderzoekers.

EPA
afp
Co-piloot Andreas Lubitz, die depressief was, joeg 149 mensen de dood in toen hij in maart vorig jaar een toestel van Germanwings tegen een bergflank liet neerstorten. Midden: de zoekactie na de vliegramp in de Franse Alpen. Onder: de stoet lijkwagens met de slachtoffers.
AFP Co-piloot Andreas Lubitz, die depressief was, joeg 149 mensen de dood in toen hij in maart vorig jaar een toestel van Germanwings tegen een bergflank liet neerstorten. Midden: de zoekactie na de vliegramp in de Franse Alpen. Onder: de stoet lijkwagens met de slachtoffers.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug