Duizend vluchten vertraagd: 114.000 reizigers hebben recht op 35 miljoen

RECORDAANTAL VLUCHTEN VERTRAAGD

Photo News
Nooit eerder hebben zoveel vliegtuigreizigers in ons land zoveel hinder ondervonden door vertragingen. De voorbije zes maanden werden duizend vluchten verstoord, waardoor 114.000 passagiers recht hebben op 35 miljoen euro schadevergoeding.

Het aantal vluchten met vertraging in ons land is spectaculair gestegen. Terwijl er in de eerste helft van 2017 'maar' 500 vluchten en 50.000 passagiers getroffen werden, waren dat in dezelfde periode van dit jaar al 1.000 vluchten en 114.000 passagiers. Die hebben samen recht op 35 miljoen euro compensatie, becijferde AirHelp, een bedrijf gespecialiseerd in schadeclaims voor reizigers.

In de Europese Unie hebben vliegtuigpassagiers al recht op een vergoeding vanaf 2 uur vertraging. Dat er dit jaar zoveel vluchten zolang op de grond blijven, heeft twee grote oorzaken: het tekort aan piloten en de vele stakingen, onder meer bij Brussels Airlines en Ryanair. Maar ook een beslissing van het Europees Hof eerder dit jaar speelt mee. 

Passagiers kunnen nu aanspraak maken op een compensatie als hun vlucht geannuleerd of vertraagd wordt door een staking. Eerder werd dat beschouwd als een "buitengewone omstandigheid", waardoor vliegmaatschappijen geen vergoeding moesten betalen. Er lijkt hoe dan ook weinig verbetering in zicht. Op 25 en 26 juli legt het cabinepersoneel van Ryanair het werk neer. Ook in augustus en september worden volgens AirHelp "op grote schaal verstoorde vluchten verwacht".
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  een vergoeding gaan ze niet betalen wegens overmacht, of dat zal zeker zo aangehaald worden. Bovendien iet de grote baas van de Luftansa groep tussen de lijntjes er geen gras over groeien...hij zegt de activiteiten verder te zetten maar tegelijk waarschuwd hij in verdekte vorm het hele zaakje op te doeken als het zo doorging. kortom : de middenvinger steekt al half de lucht in.

 • FRANCIS vanoverschelde

  Voor technische vertraging krijg je al niks

 • Paul Philippaerts

  Weer een facet van de eu. De eu werkt niet en gooit de boel in chaos. Regeltjes totdat niets meer werkt en dan schadevergoeding. Zo krijg je alle kapot. Dank de eu

 • Michel Van Limbergen

  Of de reismaatschappijen verdien handen vol geld of de faillissementen volgen binnenkort!

 • dominique castelein

  wanneer de maaatschappijen geen winst meer maken zullen ze verhuizen naar andere continenten waar er wel winst gemaakt wordt,wij zullen kunnen roeien om de Oceaan over te steken,de bonden zullen aan het langste eind trekken maar er zal niks meer aanhangen