Duitse Ryanair-piloten kondigen staking vlak voor kerst aan

CLODAGH KILCOYNE
Hoewel een algemene staking van piloten bij de lagekostenmaatschappij Ryanair tijdens de kerstperiode van de baan leek, heeft de Duitse vakorganisatie Vereinigung Cockpit (VC) opgeroepen tot een werkonderbreking morgen van 5 tot 9 uur. Het gaat om de eerste staking bij Ryanair sinds de oprichting in 1985.

Ryanair kondigde vandaag, voor de stakingsoproep, zelf nog aan dat ze opnieuw met VC op 5 januari rond de tafel zou zitten. Bovendien erkende het bedrijf van Michael O'Leary vandaag de Impact Trade Union als officiële vertegenwoordiger van de Ierse piloten en leek een staking voorlopig van de baan.

Maar volgens de Duitse pilotenbond komt de stakingsoproep er omdat de gesprekken die donderdag plaatsvonden "zonder resultaat zijn beëindigd". Bovendien stonden de onderhandelingen voor woensdag gepland, maar die werden toen geannuleerd omdat Ryanair twee van de vijf vertegenwoordigers niet erkende als gesprekspartners.

Hoeveel Duitse vliegtuigen morgenochtend op de grond zullen blijven, is voorlopig niet duidelijk. VC schat dat "alle vluchten" hinder zullen ondervinden van de actie. 

Nieuwe vakbond

 In een brief erkende Ryanair vandaag de Ierse Impact Trade Union officieel. Op 3 januari zullen beide partijen opnieuw rond de tafel zitten. 

De pilotenvakbond zal nu een formele collectieve arbeidsovereenkomst (cao) proberen af te sluiten met het bedrijf van Michael O'Leary. Daarnaast willen ze een "verbeterde veiligheid, voorwaarden en werkomstandigheden voor de piloten", klinkt het in een persmededeling. 
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jean De Grande

    Eerste staking in 32 jaar? Zo slecht zijn de werkomstandigheden daar dan toch niet, denk ik. Natuurlijk heb je overal rooie rakkers die al roepen dat ze gefoltedr worden als ze nog maar op tijd op het werk moeten verschijnen.