Duitse luchtvaartsector stelt voor mondmaskers te verplichten aan boord

Boris Roessler/dpa
Wanneer vliegen weer toegelaten wordt na de coronacrisis, zouden passagiers verplicht moeten worden om mondmaskers te dragen vanaf dat ze in de luchthaven toekomen, op het vliegtuig en tot ze de luchthaven weer verlaten. Dat staat in een voorstel dat de luchtvaartsector in Duitsland aan de regering heeft overgemaakt en dat het Duitse persagentschap DPA kon inkijken.

Het voorstel, dat bestaat uit twintig punten, voorziet ook in een hele reeks maatregelen op de luchthavens om de social distancing te kunnen verzekeren. Zo zou er meer onderlinge afstand moeten zijn in wachtrijen en -ruimtes, zouden er meer bussen worden ingezet om passagiers van en naar de vliegtuigen te voeren, en zouden het boarden en de check-in van de bagage meer gespreid moeten verlopen.

In de luchthaven van vertrek zou ook de temperatuur van sommige passagiers gemeten kunnen worden. Koorts is een van de symptomen van Covid-19. En elke reiziger zou bij check-in moeten verklaren dat hij of zij geen besmettelijke ziekte heeft. In het Duitse ontwerp is geen sprake van het recente voorstel van easyJet-topman Johan Lundgren, om in rijen met drie zetels de middelste stoel vrij te laten.

De voorstellen aan de Duitse regering werden opgesteld door Duitse luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Ze suggereren om de maatregelen in eerste instantie gedurende zes weken toe te passen. Er vindt ook overleg plaats op Europees niveau, maar dat leidde nog niet tot concrete voorstellen.

Lees ook:

Zal toerisme in eigen land boomen? Of gaat de reissector een bloedbad tegemoet? “Het zal chaos worden” (+)

Zo zal de ‘economie op anderhalve meter’ eruitzien: tijdslots voor de trein, vast traject in de supermarkt (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Di Scarpa

  Op een vliegtuig zit je letterlijk bijna op mekaars schoot. De middenstoel vrijhouden en een mondmasker zou het risico op besmetting kunnen verlagen.

 • stefan leysen

  Toen ik op 8 maart met een mondmasker op de luchthaven stond te wachten werd ik door verschillende mensen uitgelachen. Toen ik zei dat een goeie soldaat in de eerste plaats goed voor zichzelf moest zorgen om anderen te kunnen bijstaan die zichzelf verwaarlozen keken ze echter beschamend met de ogen naar de grond. Zorg in de eerste plaats voor u zelf en lach dan misschien anderen uit.

 • LUDO SPRANGERS

  Ja iedereen lacht als je mondmasker opzet in luchthaven en aan boord. Het zal echt wel nodig zijn zo lang er geen vaccin voorhanden is of dat het virus toch eventueel volledig door de natuur zou afgebroken zijn?

 • wim CLAES

  wie durft er nog te vliegen? Hoelang voor er op Zaventem een sociaal bloedbad gebeurd.al maanden zonder inkomen, die maatschappijen hebben kosten, aviapartner stond voor de crisis al tot aan zijn lippen.ik verwacht rampen.