Dubbel feest in zomers Helsinki

De marktplaats aan de haven, met de Domkerk (Tuomiokirkko) op de achtergrond.
De marktplaats aan de haven, met de Domkerk (Tuomiokirkko) op de achtergrond.
Als je ooit al eens naar Helsinki wou, doe het dan deze zomer! De Finse hoofdstad is dit jaar designhoofdstad van Europa en viert zijn 200ste verjaardag. Er valt dus heel wat te beleven, en het is een walhalla voor liefhebbers van al wat mooi is.

Precies 200 jaar geleden, op 8 april 1812, besloot de Russische tsaar Alexander I dat Helsinki de hoofdstad moest worden van het autonome Russische Grootvorstendom Finland. Voordien was dat Turku. Aan de hand van tentoonstellingen en festiviteiten wil men in Helsinki tonen hoe moeizaam, maar ook verrijkend de ontwikkeling was van kleine stad naar metropool. Op de website (Helsinki) en wordt de stadsgeschiedenis veelzijdig in beeld gebracht.

Russische invloed
Helsinki staat bol van de bezienswaardigheden en de architectuur is geïnspireerd door het Russische Sint-Petersburg. Laat je overweldigen door de schoonheid rondom het Senaatsplein ('Senaatintoru') en bezoek de kerk Temppeliaukio, die in een rots werd gebouwd. Fotogeniek is ook het marktplein, waar de witte torens en groene koepels van de Domkerk (Tuomiokirkko) en de uit rode baksteen opgetrokken Russisch-orthodoxe Oespenski-kathedraal alle aandacht opeisen. Dagelijks vindt hier een markt plaats met vis, bessen, rendiervellen, messen uit Lapland en hete koffie! Wie nog meer zin heeft in lekkers, wipt even binnen in de markthallen (Vanha Kauppahalli). Om de hoek, in het Eplanadi-park, koop je het lekkerste ijs. De boulevard die naast het park loopt, is met zijn vele terrasjes het kloppende hart van de stad. Even uitwaaien? Trek dan naar het Sibeliuspark, net buiten het centrum (Töölö-district), waar kunstige monumenten ter ere van deze Finse componist je omringen.

Eilanden
Op het marktplein nabij de haven kan je ook inschepen voor een boottocht naar een van de eilanden voor Helsinki. Langs de kustlijn zie je onder meer sauna's en zomerhuisjes uit de tijd van de tsaren. Het bekendste eiland is Suomenlinna, waar het grootste fort van de Baltische Zee is gehuisvest . Op Seurasaari waan je je in een andere wereld: in het openluchtmuseum (Nba Fi) wandel je tussen huizen uit alle delen van Finland. Een laatste geliefde daguitstap is het kleine eiland Korkeasaari. Hier wonen alle dieren ter wereld een van de noordelijkste dierentuinen (Korkeasaari) van Europa.

Als je vanuit het centrum richting de oude Hietalahti-haven loopt - over oneffen kasseistenen en langs art-deco- en jugendstilhuizen - zie je meteen hoe modern en creatief deze stad is. Meer dan terecht dus dat de Finse metropool dit jaar 'World Design Capital' is (World Design Capital). In vele etalages ontdek je sierlijke meubels en bijzettafeltjes waarop de beroemde Savoy-vazen van architect-designer Alvar Aalto tronen. In bijna elke bar drink je uit Iittala-glazen, glij je onderuit in stoelen van Eero Aarnio en op elke sofa liggen kussens met het bekende bloemenmotief van Marimekko. Allemaal gevestigde waarden, maar je ontdekt hier ook nieuw ontwerptalent zoals Ivana Helsinki en Tuula Pöyhönen (kleding), Muuto (meubels, decoratie) en Majamoo (accessoires).

Design District
In het Design District, een gebied dat zich uitstrekt over 25 straten, woonden bij het begin van de 20ste eeuw arbeiders uit de kabelfabriek van Nokia. In muffe buurtcafés lepelden ze elke middag hun puree en melk. Vandaag vind je hier zo'n 200 galerijen, tweedehandswinkels (SomaOma, Kaunis Veera), juweliers, cafés en hotels, designstudio's en boetieks van internationale couturiers als Annikki Karvinen en Paola Suhonen.

Start je ontdekkingstocht op het pleintje Fredan Tori bij Café Tori (Fredan Tori café Tori), waar je de hele dag door kan ontbijten. Leuke accessoires vind je in de ISLAND-Concept Store (Ysland Concept Store) en bij Edel City (Fredriksgatan 33, (Edelcity). Voor woondecoratie en hippe spullen ben je onder meer bij Aero (Yrjönkatu 8 ) en Pino (Fredrikinkatu 22) aan het juiste adres. Een nieuw hotel te midden van het Design District is GLO Art (Hotel Glo) waar je overnacht in een kasteel in art-nouveaustijl uit 1903.

Praktisch
Erheen: vanuit Brussel in ± drie uur met Brussels Airlines.

Beste periode: juni tot september (korte zomernachten!).

Logeren: GLO Art Hotel (****) is een tophotel in het hartje van het Design District. Het restaurant vind je in de kelder van het kasteel en serveert Scandinavische gerechten. In de loungebar kun je de klok rond terecht voor snacks. Prijzen vanaf 85 euro per kamer per nacht met ontbijt. (Hotel Glo)

Info: (hel) (openbaar vervoer), (Visit Finland), (Helsinki), (Wdchelsinki2012)

Terrasjes doen op Esplanadi Boulevard.
Terrasjes doen op Esplanadi Boulevard.
Design van Muuto bij Tiger Sushi.
Design van Muuto bij Tiger Sushi.
Monument ter ere van componist Sibelius.
Monument ter ere van componist Sibelius.