Druk verkeer op Europese wegen verwacht

Automobilisten schuiven aan voor de Gotthardtunnel in Zwitserland. (Archieffoto 10 juli 2015)
AP Automobilisten schuiven aan voor de Gotthardtunnel in Zwitserland. (Archieffoto 10 juli 2015)
Op de Europese wegen verwachten mobiliteitsorganisatie Touring en mobiliteitsclub VAB druk verkeer tijdens het weekend van 14 tot 16 augustus. Bij mooi weer zal het ook druk zijn op de Belgische snelwegen naar de kust, zo blijkt vandaag uit de prognoses van Touring en VAB.

Behalve de snelwegen naar de kust kan ook het ook druk worden op de E411 Brussel-Luxemburg. Daar zijn nog steeds wegenwerken, die vooral op zondag terugkerende vakantiegangers hinder kunnen bezorgen, aldus VAB. Touring verwacht de grootste drukte in België op vrijdagnamiddag, vrijdagavond en zaterdagochtend voor het vertrek, en op zondagavond voor de terugkeer op de E40 en de E411.

Mogelijk 700 kilometer file in Frankrijk

Zaterdag wordt de drukste dag op de Europese wegen. Voor het vertrek waarschuwt Touring voor erg moeilijk verkeer naar het zuiden in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië, en voor druk verkeer met kleinere files in Duitsland en Spanje. Volgens VAB kan in Frankrijk op het drukste moment, om 12.30 uur, meer dan 700 kilometer file staan, vooral op de belangrijkste knelpunten zoals de Mont-Blanctunnel. In Duitsland verwacht VAB druk verkeer op de ring rond München, de A9/A99 Nürnberg-München en de A8 München-Salzburg in het zuiden van het land, en op de A7 Ulm-Füssen.

De files in Duitsland hebben ook gevolgen voor Oostenrijk. Het grootste knelpunt aldaar is volgens VAB de Karawankentunnel op de A11 naar Slovenië. Ook de Fernpasstrasse en de Lermoosertunnel veroorzaken fileproblemen, klinkt het. In Zwitserland kan het tijdverlies aan de Gotthardtunnel dan weer meer dan 2 uur bedragen.

Zondag is volgens Touring en VAB de beste vertrekdag. VAB raadt ook aan zaterdag na 12 uur te vertrekken. Wie terugkeert naar België, doet dat het best op vrijdag of zondag, aldus Touring en VAB. Die laatste raadt ook aan zaterdag na 15 uur terug te keren.