Druk vakantieweekend op Europese wegen: hier staat u vanaf morgen in de file

File voor de Zwitserse Sint Gotthardtunnel. (archieffoto)
ap File voor de Zwitserse Sint Gotthardtunnel. (archieffoto)
In ons land zal de avondspits morgen al vroeger op gang komen en ook langer aanhouden. Dat voorspelt reisbijstandsbureau VAB. Vooral op de ringwegen rond Antwerpen en Brussel wordt er druk verkeer verwacht. In Europa worden vooral in Duitsland flinke problemen verwacht, niet alleen door het drukke vakantieverkeer, maar ook doordat er veel aan de weg wordt gewerkt.

Door het verlengde weekend van 21 juli zullen veel Belgen onderweg zijn naar onder andere de kust en het zuiden. Vooral op de ringwegen rond Antwerpen en Brussel wordt er druk verkeer verwacht. De schoolvakantie start bovendien in Noord-Nederland en de bouwvakantie in Midden-Nederland, ook de Nederlanders zorgen dus voor drukte op de Belgische wegen. Ook zaterdag verwacht VAB een drukke dag. Op zondagavond kunnen de terugkerende weekendtoeristen ook voor hinder zorgen vanuit de kust naar het binnenland.

De kust kijkt trouwens vol verwachting uit naar het komende verlengde weekend, zo meldt provinciebedrijf Westtoer. Dat de nationale feestdag op vrijdag valt, is goed meegenomen en zal zorgen voor een piekweekend aan de kust, met tot wel 400.000 dagtoeristen.

Duitsland

Duitsland maakt zich op voor een van de drukste weekeinden van het jaar. Richting het zuiden loopt het volgens de Nederlandse ANWB zaterdag volledig vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg en bij München.

In Duitsland beginnen de inwoners van de deelstaten Berlijn, Brandenburg en Hamburg aan de vakantie. Die drukte wordt aangevuld door een tweede vertrekgolf uit de deelstaten Mecklenburg-Vorpommeren en Schleswig-Holstein. Hierdoor is praktisch heel het noorden op vakantie. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland moet, dient hier rekening mee te houden. Ook de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden.

epa

Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland

In Frankrijk verwacht VAB zaterdag 22 juli meer dan 500 kilometer file. De langste files staan dan op de A7 Lyon - Orange, de A9 Orange - Spaanse grens en op de A10 Parijs - Bordeaux en op de A63 Bordeaux - Spaanse grens. Verder staan er ook steeds lange files voor de Mont-Blanctunnel richting Italië. Zondag 23 juli is ook de slotetappe van de Tour de France, waardoor VAB druk verkeer verwacht in het centrum van Parijs (te vermijden). Op zaterdag 22 juli vermijd je best de grote noord-zuidverbindingen tussen 8u en 16u en de zuid-noordverbindingen tussen 10u en 18u.

In Oostenrijk zijn zaterdag en zondag rode dagen en verwacht VAB vooral druk verkeer aan de grensovergangen met Duitsland, op de B179 Fernpasstrasse en aan de Tauerntunnel (A10) en de Karawankentunnel (A11) richting Slovenië.

In Zwitserland is zaterdag 22 juli een rode dag. Hier zorgt de Gotthardtunnel traditioneel voor veel file in de zomermaanden. De files vormen zich vaak al 's morgens erg vroeg. Bovendien kom je ze ook opnieuw tegen aan de grensovergang met Italië bij Chiasso.

Wanneer vertrekken?

Een volledig overzicht van de druktekalender vind je hier.

Wie naar het buitenland vertrekt op vrijdag, doet dat best na 21 uur, stelt VAB. Op zaterdag vertrek je best vanaf 11 uur en zondag wordt filevrij verwacht.

Wie naar de Belgische kust vertrekt op vrijdag doet dat ook best na 21 uur. Zaterdag vertrek je best vroeg in de ochtend tussen 7 en 9 uur of in de namiddag, na 15 uur.