Droomreis van Vlamingen naar VS draait uit op nachtmerrie: “We willen naar huis”

Op de pier van Santa Monica komen de hulpdiensten ter plaatse nadat Vlaming Peter plots heel draaierig werd.
HLN Op de pier van Santa Monica komen de hulpdiensten ter plaatse nadat Vlaming Peter plots heel draaierig werd.
De droomvakantie van drie Vlamingen in de VS is uitgedraaid op een nachtmerrie. Op de eerste dag kreeg een van hen een zware aanval van vertigo of draaiduizeligheid. Hij belandde in het ziekenhuis. Sinds hij daar werd ontslagen, is Peter vastgekluisterd aan zijn hotelbed. “We willen naar huis”, klinkt het. Daarvoor rekenen ze op hun verzekering, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht.

Peter, Anneleen en Robby, allemaal uit de buurt van Leuven, vertrokken op vrijdag 6 september vanuit Zaventem. Het doel: een rondreis in de Verenigde Staten. Met vertrek vanuit Los Angeles, om daarna via onder meer San Francisco en Las Vegas naar de Grand Canyon te reizen. Om dan op 20 september terug naar België te vliegen.

Maar al op de eerste vakantiedag ging het fout. “Peter werd ‘s avonds plots draaierig”, zegt Anneleen. “Hij had last van oorsuizingen.” De dag erna leek het beter te gaan, maar op maandag startte het opnieuw. “Tijdens een bezoek aan de pier van Santa Monica, werd Peter heel duizelig. Een politieman verwittigde de hulpdiensten. Daarna ging het met een ambulance naar het ziekenhuis.”

Evenwichtsorgaan

Een MRI-scan sloot uit dat het om een infarct ging. Peter was getroffen door vertigo of draaiduizeligheid. Dat wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Als dit klein kwetsbaar orgaantje binnenin het oor niet goed werkt, krijgen je hersenen verkeerde informatie doorgestuurd over de positie van je lichaam ten opzichte van je omgeving. Je kan er ook misselijk van worden en braakneigingen krijgen.

“Toen we na twee ziekenhuisbezoeken weer aankwamen in ons hotel, moest Peter vijf meter stappen”, zegt Anneleen. “Hij zakte meteen door zijn benen en moest overgeven. Sindsdien ligt hij permanent in bed. Hij kan nauwelijks eten of drinken. Rechtop zitten in bed lukt zelfs niet.”

Peter belandde in het ziekenhuis. Het verdict: vertigo of draaiduizeligheid. "Het kan enkele dagen duren, of enkele weken."
HLN Peter belandde in het ziekenhuis. Het verdict: vertigo of draaiduizeligheid. "Het kan enkele dagen duren, of enkele weken."

“Enkele hotels en activiteiten die we al gereserveerd hadden, kon ik gelukkig nog annuleren”, zegt Anneleen. De drie vrienden zitten voorlopig vast in een hotel waar ze eigenlijk maar één nacht zouden blijven.

Verzekering

Gelukkig kan je in zo'n geval rekenen op je reisverzekering, zou je denken. “We hebben een reis- en bijstandsverzekering via Mastercard Platinum waarvoor we maandelijks 17 euro betalen aan Belfius”, zegt Anneleen. “Nu we ze nodig hebben, blijkt dat moeilijker dan verwacht. Een dokter hier schreef al een brief met de vraag om Peter vroeger naar huis te laten terugkeren. Maar de verzekering houdt ons al dagen aan het lijntje. Ze vragen steeds nieuwe documenten. Of documenten die we hen al bezorgden. Mails blijven onbeantwoord... we krijgen telkens een ander verhaal te horen.”

Repatriëring

Uiteindelijk kreeg ze te horen dat de verzekering beslist heeft dat repatriëring niet nodig is, omdat behandeling ook lokaal mogelijk is. “Maar hier zeggen de dokters ons dat er geen behandeling is. Ze zeggen dat je gewoon moet wachten tot het over is. Dat kan dagen, maar ook weken duren.”

“Heel onze vakantie is om zeep. En als je de verzekering eens echt nodig hebt, voelt het aan alsof ze je niet willen helpen”, vervolgt Anneleen. “Ze zeggen ons doodleuk dat mensen wel vaker niet akkoord zijn met hun beslissing. Toch vreemd dat als je een hele week ziek in bed ligt, dat ze je dan niet kunnen repatriëren.” 

Reactie Belfius

“We hebben onze partner die verantwoordelijk is voor onze assistance-dossiers gecontacteerd”, reageert een woordvoerster van Belfius. “Dit is een medisch dossier. Omwille van privacy redenen mogen we verder geen informatie geven. We nemen zo snel mogelijk contact op met onze klant.”

Peter moest met een ziekenwagen afgevoerd worden van de pier in Santa Monica.
HLN Peter moest met een ziekenwagen afgevoerd worden van de pier in Santa Monica.
HLN93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Herrebout

  Mijn echtgenote heeft na een val in de USA, ginds een operatie ondergaan,. De reisverzekering Allianz heeft ons optimaal bijgestaan, alle kosten (meer dan 125000 euro) vergoed en de terugkeer, samen met een verpleger, geregeld. De verzekering kostte minder dan 200 euro. Een goede verzekering is een must voor reizigers naar de USA

 • Anne Vandeportaele

  Heb dat ook voorgehad...oefeningen bij de kinesist en na 2keer was het gedaan...is een eng gevoel als je dat hebt...

 • Chantal Alenus

  Arme man. Ik heb hetzelfde meegemaakt, maar gelukkig wel thuis. Deze ziekte is niet ernstig, maar heel angstaanjagend voor de patiënt. Alleen rust in een vertrouwde omgeving helpt. Je voelt je pas echt beter na 6 weken. Een cortisone spuit en het vliegtuig in. Come on!!

 • Rudolf Deckx

  Hebben ook zoiets gemaakt in Venetië Ethias verzekering heeft ons gewoon in de steek gelaten. Moesten converseren met adviserende arts uit Parijs die geen Nederlands begreep. Groot ziekenhuis in Venetië die het niet nodig vond om mijn vrouw degelijk te onderzoeken. Mijn vrouw is nog steeds niet genezen. Ik begrijp de helse toestand die je nu meemaakt Als ik je kon helpen deed ik het direct Sterkte

 • Wiske Schoeters

  Voor de onnozelaar die zegt dat mensen met een platinum kaart sowieso rijk zijn, dit is niet waar. Een platinum kaart is iets waarvoor je betaalt en krijg je ongeacht hoe hoog of hoe laag je inkomen is. Misschien weigert de bank wel aan iemand die niet kredietwaardig is. Verder heb ik enkel goede ervaringen met de platinum verzekering. Dossier moet natuurlijk in orde zijn. Er zijn hier blijkbaar veel specialisten...