Dit koppel leraren werkte acht jaar, verdiende miljoen euro en reist nu de wereld rond

Adventuring Along
Het zal velen als muziek in de oren klinken: acht jaar werken en daarna met pensioen kunnen gaan. De Amerikanen Joe en Ali Olson uit Las Vegas deden het. Het koppel dertigers gaf acht jaar les en kon erna rentenieren. Het geheim? Ze beperkten hun kosten... en vonden een lucratieve bijverdienste.

De Olsons leerden elkaar kennen aan de universiteit in 2004 en trouwden toen ze in hun laatste jaar zaten. Ze gingen in Las Vegas wonen en begonnen er allebei les te geven bij Teach for America, waar alleen de allerbeste studenten worden toegelaten.

"Wonen is niet duur in Las Vegas, maar de lonen van leraren zijn navenant", aldus Ali. Daarom namen ze extra jobs aan. Want ze moesten ook nog een studentenlening van 28.000 euro afbetalen. Zo gingen ze onder meer bijles geven en gaven ze ook opleidingen tijdens vakanties.

Uitgaven
"In plaats van 33.000 euro per jaar, konden we ons inkomen zo allebei optrekken met 10 tot zelfs 50 procent. Onze uitgaven beperkten we, waardoor we tot 75 procent van onze inkomsten opzij konden zetten. In 2007 konden we zo de flat kopen waarin we toen woonden", vertellen ze.

Maar al snel hadden ze door dat die manier van werken hen niet snel financiële zelfstandigheid zou geven. En daarom gooiden ze het over een andere boeg. Het was 2008, de financiële crisis had toegeslagen en de prijzen van de huizen waren flink gezakt. Daarop besloten ze een eerste flat te kopen om te verhuren. "De prijs van de eigendom die we op het oog hadden, was gezakt van 337.000 naar 112.000 euro", aldus Joe. "Het leek ons dus een goed idee."

Lening
Maar de prijzen zakten de daaropvolgende jaren nog meer, tot hun eigendom in 2010 nog maar 75.000 euro meer waard was. "Gelukkig maakten we geldelijk nog winst, want de huur die we kregen was hoger dan de lening die we moesten afbetalen", aldus Joe.

Adventuring Along

Maar ze lieten de moed niet zakken en kochten nog meer eigendommen. Ze verdienden samen 75.000 euro op school plus de extraatjes en leefden van amper 19.000 euro. De rest investeerden ze. In de jaren die daarop volgden zouden ze zo 15 eigendommen verzamelen. En toen de crisis eindelijk voorbij leek, dikten hun opbrengsten plots stevig aan. Tot een miljoen euro intussen.

Reizen
In augustus 2015 vonden ze dat ze genoeg les hadden gegeven en besloten ze ermee op te houden. Intussen reizen ze al anderhalf jaar de wereld rond en daarover houden ze ook een blog bij. En is er nog iemand bijgekomen. Vorig jaar beviel Ali immers van een eerste kindje, Annabelle. Hun eigendommen houden ze in het oog van in het buitenland.

Adventuring Along
Adventuring AlongReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.