Directie en vakbonden bereiken akkoord: bagagisten opnieuw aan het werk
VideoDe drie vakbonden en de directie van bagageafhandelaar Aviapartner hebben een akkoord bereikt tijdens het overleg naar aanleiding van de staking bij een deel van het personeel op Brussels Airport. De arbeiders gaan sinds 21.20 uur stilaan opnieuw aan de slag, zegt Bjorn Vanden Eynde, vakbondssecretaris van ACV-Transcom. Aviapartner en de luchtvaartmaatschappijen stellen alles in het werk om de vertraagde vluchten die niet geannuleerd werden vanavond nog te laten vertrekken.
Delen per e-mail
We hebben een verdedigbaar akkoord bereikt, we hebben alles verkregen wat we gevraagd hebben
"We hebben een verdedigbaar akkoord bereikt, we hebben alles verkregen wat we gevraagd hebben", aldus Vanden Eynde. Volgens VTM NIEUWS legde de directie een voorstel op tafel waarbij op twaalf punten van kritiek van de vakbonden een toegeving werd gedaan.
Het gaat dan om onder andere de uitbetaling van een kilometervergoeding voor het personeel dat in de periode na de aanslagen in Brussel elders aan de slag moest. Ook wordt een dagvergoeding van 35 euro uitbetaald aan wie in het buitenland aan de slag moest, op de luchthaven van Rijsel in Frankrijk.
"De arbeiders bij Aviapartner gaan in de mate van het mogelijke sinds 21.20 uur opnieuw aan de slag", zegt Vanden Eynde aan de telefoon. "De bedienden zijn nog aan het onderhandelen. De arbeiders kunnen dus bagage behandelen, daar waar er geen werk nodig is van de bedienden."
De vier ploegen die normaal vanavond aan het werk zouden zijn, kunnen het werk hervatten, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. Alle partijen stellen alles in het werk om de vluchten die vertraagd waren, alsnog vanavond te laten vertrekken.
Volgens Brussels Airport werden er door de staking vandaag 32 vertrekkende en aankomende vluchten geannuleerd en waren er 3 omleidingen.
"Ondankbaarheid van directie"
De bagagisten en een deel van de passagiersdienst van Aviapartner legden rond 13 uur uit ontevredenheid rond de ondankbaarheid van de directie voor de flexibiliteit van de werknemers na de aanslagen van 22 maart spontaan het werk neer op Brussels Airport.
"Een fout met de loonbrieven was de spreekwoordelijke druppel", verklaarde Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom deze namiddag. "Het aantal gewerkte dagen en dus de vergoeding van de salarissen zijn verkeerd, bizar genoeg quasi altijd in het nadeel van de werknemers. Premies die niet of verkeerd uitbetaald worden. Transportkosten die niet betaald worden", klonk het.
De vakbonden en directie gingen als gevolg van de werkonderbreking samen rond de tafel zitten om het conflict op te lossen. Vanavond is dan een akkoord met de arbeiders bereikt. Het is nog wachten op een goedkeuring door de bedienden.
CEO: "Staking voor niets"
De vakbond gijzelt de passagiers om stemmen te winnen voor de sociale verkiezingen en om de overheid te contesteren
De CEO van Aviapartner, Laurent Levaux, hekelde de werkonderbreking eerder op de dag als een "staking voor niets". De topman zei dat "een vakbond de passagiers van de luchthaven (Brussels Airport, nvdr.) gijzelt om stemmen te winnen voor de sociale verkiezingen en om de overheid te contesteren".
Levaux wees er ook op dat zo'n wilde staking niet zou kunnen gebeuren in landen als Spanje en Frankrijk.
"Er was geen conflict of een complexe discussie", benadrukte nog de ceo. "We zijn de verschillende zaken aan het regelen", zoals de kilometervergoeding voor het personeel dat na de aanslagen van 22 maart op andere luchthavens werkte, en de uitbetaling van overuren. Volgens hem zaken die het bedrijf ook niet betwist. "De luchthaven wordt geblokkeerd om sociale en politieke redenen", klonk het.
Reactie minister Bellot
Federaal minister voor Mobiliteit François Bellot drong erop aan dat directie, vakbonden en personeel zo snel mogelijk de moeilijkheden en misverstanden uitklaren. Hij vroeg ook dat de activiteiten van de luchthaven niet verstoord worden. De minister zei ook zich bewust te zijn van de inspanningen die het personeel van Aviapartner geleverd heeft sinds 22 maart.
Hoe krijgt u uw bagage terug?
De passagiers waren opnieuw de dupe van de actie en uitten hun ongenoegen aan de nieuwsdienst van Radio 1. "Het is een ramp", aldus een van de passagiers. Een andere zei in de toekomst niet meer via Zaventem te zullen reizen.
Getroffen reizigers moeten formulieren bij de lost-and-found-desk invullen. Na het achterlaten van hun gegevens, krijgen ze de bewijzen dat hun bagage niet werd meegegeven. Later worden ze gecontacteerd door de luchthaven, wanneer hun bagage van de vliegtuigen is gehaald. Dan wordt bekeken hoe die terug tot bij de reiziger komt.
OPROEP
Bent u als 'frequent flyer' de voorbije weken al herhaaldelijk de dupe geweest van vakbondsacties op de luchthaven van Zaventem? Laat het onze redactie weten op 3535@hln.be.
Aviapartner vs. Swissport
Aviapartner is één van de twee bagageafhandelaars in Zaventem, naast Swissport. Het bedrijf werkt voor 30 procent van de luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven, aldus Anke Fransen, woordvoerster van de nationale luchthaven.
Aviapartner is met zowat 8.500 personeelsleden actief op 40 luchthavens in 8 Europese landen. Onder meer Jetair, Etihad en Qatar Airways zijn klanten van de bagageafhandelaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kerstvakantie is bijna ten einde: dit moet je doen wanneer je terugkeert uit buitenland
De kerstvakantie is bijna afgelopen. Heel wat Belgen zullen uit het buitenland terugkeren. Quarantaine is verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. Maar wat wordt daarnaast nog meer verwacht van terugkerende landgenoten? Een overzicht. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PROVINCIE LUIK Chaos blijft uit bij heropening Hoge Venen
De heropening van de Hoge Venen voor toeristen is zaterdag zonder al te grote problemen verlopen. -
-
Reizen Cruisemaatschappij Norwegian verlengt annulering van cruises
Cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line Holdings verlengt de annulering van alle cruises. Daaronder vallen de cruises bij Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises. Die maatschappijen varen niet tot en met 30 april 2021. -
UPDATE De Croo krijgt zijn zin: landen mogen inwoners verbieden om op vakantie te gaan
Landen mogen hun inwoners tijdelijk verbieden om op vakantie te gaan. Dat verklaarde Ursula von der Leyen na een videoconferentie met staatshoofden en regeringsleiders over de aanpak van de pandemie. Daarmee lijkt premier Alexander De Croo zijn zin te krijgen: het Overlegcomité kan straks in principe een verbod op niet-essentiële reizen opleggen. Reizen in Europa wordt in het algemeen niet verboden, maar wel sterk afgeraden. -
Voka "Staking op Zaventem bewijst: vakbonden gedragen zich onverantwoord"
"Zet uw vakbond niet zelf buitenspel." Die boodschap lanceerde Voka-voorzitter Paul Kumpen op het congres van zijn werkgeversorganisatie. De stakingsactie die deze namiddag op Brussels Airport uitbrak bij bagageafhandelaar Aviapartner bewijst dat de bonden zich onverantwoord gedragen, voegde hij eraan toe. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten.