Dertiger werkt roadtrip langs alle 419 Amerikaanse nationale parken af voor overleden vader

Mikah Meyer.
Mikah Meyer Mikah Meyer.
Mikah Meyer begon in 2016 aan een lange roadtrip langs alle 419 nationale parken in de VS. Om zijn in 2005 overleden vader te eren. Morgen zet hij na drie jaar een punt achter zijn onvergetelijke reis van maar liefst 120.700 gereden kilometers. Met vliegen, treinen en varen erbij komt hij aan 320.000 kilometer.

“Niet dat mijn vader zo’n grote liefhebber van nationale parken was”, zegt Mikah Meyer zelf aan NBC News. “Maar hij was wel dol op roadtrips. Door zijn dood leerde ik dat als je een droom hebt, je die niet moet uitstellen tot je pensioen. Want dat komt er misschien nooit.”

Elk jaar na zijn vaders dood in 2005 trok hij rond in diens wagen, een Hyundai Elantra. Die reisjes - het eerste al enkele dagen na de begrafenis - werden alsmaar ambitieuzer. Meyer had het al eens negen maanden uitgehouden, maar het hoogtepunt kwam er natuurlijk met het plan om alle 419 ‘National Parks’ in de VS te bezoeken. Meyer wou sowieso iets speciaals doen voor zijn dertigste verjaardag in 2016.

Hij kocht een tweedehands camionette, doopte die ‘Vanny McVanface’ en was weg. De bestelwagen zou drie jaar lang zijn huis zijn. Hij dacht financieel uit de kosten te komen door sponsoring op social media. “Wist ik veel dat je daarvoor eerst tienduizenden volgers nodig hebt”, begreep hij pas nadien. Klassieke bedrijfssponsoring botste volgens NBC dan weer vaak op het uitgesproken homoprofiel van Mikah Meyer, een fervente aanhanger van de LGBT-community op social media. “Eigenlijk was ik gewoon té gay”, zegt hij zelf.

Mikah Meyer in Bryce Canyon National Park.
Mikah Meyer Mikah Meyer in Bryce Canyon National Park.

Na negen maanden wou hij het opgeven. Maar toen nodigde een priester hem uit om te komen zingen in zijn kerk. Meyer preekte ook en mocht met een mandje rondgaan. De pastoor stuurde hem naar een andere kerk en zo verder. Sinds januari 2017 zong en preekte Meyer in meer dan honderd kerken.

Tijdens zijn trip was Meyer vaak eenzaam. Aanvankelijk was zijn partner erbij maar Meyer gaf toe dat hij gewoon geen tijd had voor hem. De twee gingen na een jaar uit elkaar. Maar er waren ook fantastische momenten. Zijn favoriete plek was niet eens een nationaal park, maar Het Dinosaur National Monument aan de grens tussen Colorado en Utah. “Een van de prachtigste natuurlandschappen in de VS”, aldus Mikah Meyer. Ook het Aniakchak National Monument, een natuurgebied in de Amerikaanse staat Alaska, was nog zo’n topper voor Meyer. Alleen al daar geraken is al “spectaculair om iets te doen wat weinigen hebben gedaan”.

Onderweg kreeg Mikah wel wat homohaat te verduren. Hij begon zijn tocht onder Barack Obama als president en zal hem eindigen met Donald Trump. Het einde, dat is morgen bij het Lincoln Memorial in Washington.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Karel Tichmann

    Om in Amerika te leven, is het net of je de loterij wint...

  • Peter Buyck

    Tja, het is maar waar de 'sponsors' hun prioriteiten leggen... Gaan ze allemaal rouwende kinderen sponsoren die zo'n roadtrips organiseren vs de hongersnood in de eigen parochie?