De vliegtaks komt er: tien euro extra voor korte vluchten, alle andere reizen worden ook duurder
Tien euro extra voor vluchten korter dan 500 kilometer, twee euro voor andere vluchten binnen Europa en vier euro voor al wat verder is. Dat voorstel heeft de regering uitgewerkt voor de vliegtaks.
De regering heeft de onderhandelingen over de energiefactuur even aan de kant geschoven, maar intussen heeft ze wel vooruitgang geboekt op een ander dossier: de zogenoemde ‘mini-taksshift’. Dat vernam de redactie van ‘De Morgen’ uit verschillende bronnen.
De ‘bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid’, een crisisbelasting uit de jaren 90, wordt afgebouwd. In plaats daarvan gaan de accijnzen op tabak omhoog, gaat er een achterpoortje toe om vrijstelling van bedrijfsvoorheffing te krijgen en komt er een vliegtaks. Vooral over die laatste maatregel werd er zwaar gedebatteerd.
40 miljoen per jaar
Bij de begrotingsonderhandelingen van het afgelopen najaar was over het hele pakket een principieel akkoord bereikt, alleen was het wachten op de praktische uitwerking. Die is er nu voor de vliegtaks. Om vluchten van korte afstand te ontmoedigen, zal je voortaan een surplus van 10 euro moeten betalen op een ticket voor een bestemming op minder dan 500 kilometer. Wie iets verder vliegt maar nog binnen Europa blijft, betaalt 2 euro extra. Het gaat daarbij om alle landen van de EU, Noorwegen, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Al wie verder vliegt dan dat betaalt 4 euro extra. De taks zou ingaan vanaf 1 april en moet op kruissnelheid 40 miljoen euro per jaar opbrengen.
Hoewel in oktober was afgesproken enkel een belasting te heffen op vluchten van korte afstand kwam minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) eerst met het voorstel om álle tickets te belasten.
Compromis
Een belastingtarief voor enkel korte vluchten zou te hoog liggen, zo was de redenering. Als daardoor de ticketprijs te fel zou stijgen, zouden reizigers mogelijk uitwijken naar luchthavens net over de grens. Economisch blijft de luchthaven van Zaventem een belangrijke motor. Van Peteghem wilde die niet nodeloos schaden.
De MR van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez hield echter vast aan de oorspronkelijke deal. De regering landde op een compromis, dat het midden houdt tussen beide. Het tarief is het hoogst (10 euro) voor een afstand waar je in principe ook per trein of auto kan reizen (alles minder dan 500 kilometer). Doel is om in die gevallen het vliegtuig te ontmoedigen. Voor de langere afstanden wordt een andere logica gehanteerd. Omdat een vlucht naar Lissabon nu eenmaal minder vervuilend is dan een naar Peking betaal je voor die eerste 2 euro taks, in het tweede geval 4 euro.
Technische werkgroep
Toch slaagde de regering er niet in om over de hele ‘minitaxshift’ een akkoord te sluiten. Zo moet nog verder uitgeklaard worden welke groep (het meest) zal profiteren van de afbouw van de ‘bijzondere bijdragen sociale zekerheid’. Gaat die korting in eerste plaats naar de laagste lonen, wat de PS wil, of toch eerder naar de middeninkomens, de voorkeur van de liberalen? Verschillende scenario’s lagen nog op tafel. Het dossier werd teruggestuurd naar technische werkgroepen om alles nog eens na te cijferen, maar ook zij konden geen doorbraak forceren.
Energiefactuur
Wat betreft de energiefactuur is het even stil, maar er wordt op de achtergrond gewerkt aan een oplossing. Van Peteghem heeft een alternatief voorstel uitgedokterd voor de ‘slimme btw-verlaging’. Daarbij zou de btw op gas en elektriciteit vanaf april van 21 naar 6 procent gaan, vanaf oktober zouden er dan accijnzen geleidelijk aan in de plaats komen. Wie een warmtepomp heeft of wie het sociaal tarief betaalt, blijft daarbij buiten schot.
Het voorstel werd doorgestuurd naar een technische werkgroep, die verder moet berekenen wat de impact van dit voorstel moet zijn op de schatkist. De tijd tikt voor dit dossier, omdat de regering in één beweging het sociaal tarief met drie maanden wil verlengen. Een klein miljoen mensen geniet van een lagere factuur. Tegen eind volgende week moet er een oplossing zijn, anders gaan de tarieven automatisch weer omhoog. De regering heeft alvast gevraagd aan de energieleveranciers nog even te wachten om haar klanten brieven te sturen over een eventuele stopzetting van het sociaal tarief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ryanair waarschuwt voor chaos in Europees vliegverkeer deze zomer door staking Franse luchtverkeersleiders
Ryanair waarschuwt voor chaos in het Europese vliegverkeer deze zomer als de Franse luchtverkeersleiders blijven staken. De Ierse luchtvaartmaatschappij roept op “een minimumdienstverlening te garanderen” voor overvliegende toestellen. Ze is hiervoor zelfs een petitie gestart. -
Leveringen van Boeing 787 opnieuw opgeschort
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft de leveringen van zijn 787 Dreamliner opnieuw opgeschort. Een deel van de romp moet nader worden bekeken, aldus het Amerikaanse agentschap dat toezicht houdt op de luchtvaart (FAA) vandaag. -
Bendes opgerold die Britten aan Costa del Sol na brexit 'legaliseerden'
De Spaanse politie heeft bijna vijftig arrestaties in Marbella en omgeving verricht, in een actie tegen twee bendes die waren gespecialiseerd in het 'legaliseren' van Britten die na de brexit, vooral aan de Costa del Sol, in de problemen raakten met hun verblijfsstatus. Ze zijn al sinds 1 februari 2020 geen burgers van de EU meer. De bendes hadden hun kantoren in Marbella en in Ceuta en opereerden los van elkaar, maar op dezelfde frauduleuze manier, melden Spaanse media. -
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
HLN Shop
Weekendje Den Haag in vijf toptips: wat moet je zeker doen en zien? En waar kan je zalig overnachten?
Brugge, Antwerpen en Gent al uitgebreid gezien? Wijk dan eens af van de platgewalste paden en ga op minder doordeweekse citytrip naar Den Haag. Deze Nederlandse politieke hoofdstad en hart van de democratie heeft zoveel meer te bieden dan congressen, een mooie kerk en een leuke winkelstraat. HLN Shop pikte vijf toppers uit. -
PREMIUM
Bagage kwijt? Dit moet je doen: “Wordt je koffer niet teruggevonden, heb je recht op een schadevergoeding tot 1.600 euro”
Volgens de laatste cijfers raakten in 2021 bijna 4,5 koffers per duizend vliegtuigpassagiers zoek. Door toenemende automatisering komt het weliswaar minder voor, maar verloren bagage blijft iets wat iedereen kan overkomen. Onze reisexpert Johan Lambrechts vertelt wat je moet doen als je koffer niet van de band loopt. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit.